Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. května 2024 v 12:30
Čas čtení 2:18
Anna-Marie Hanzlíková

Beef mezi Swifties a Billie Eilish. O co jde?

Beef mezi Swifties a Billie Eilish. O co jde?
Zdroj: Refresher/Filip Poreba
HUDBA BILLIE EILISH CELEBRITY SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) TAYLOR SWIFT
Uložit Uložené

Pod příspěvky Billie Eilish se stále častěji objevují komentáře od horlivých fanoušků a fanynek Taylor Swift. Odkud se hejt vzal?

Válka fanoušků*fanynek začala už v březnu. Billie Eilish tehdy v rozhovoru pro Hollywood Reporter prohlásila, že pokud někdo vydává několik edicí svých desek, tak jen plýtvá zdroji a materiálem. Podobná praktika je poměrně běžná, umělectvo ji využívá, aby podpořilo další vlnu prodeje fyzických nosičů. Jenže Swifties si výrok vyložili jako útok na Taylor, která několik edicí svých alb vydává snad pokaždé.

Doporučeno
„Líbí se mi malé holčičky. Nechci jim ublížit, mám touhu je chránit.“ Přinášíme ti zpověď pedofila Petra „Líbí se mi malé holčičky. Nechci jim ublížit, mám touhu je chránit.“ Přinášíme ti zpověď pedofila Petra 27. května 2024 v 9:30

„Pak je to tak, že někteří z největších umělců na světě dělají podělaných čtyřicet různých vinylových obalů, které mají různé unikátní věci, jen aby vás přiměli kupovat další. Je to strašné plýtvání a štve mě, že jsme pořád v bodě, kdy vám tolik záleží na číslech a tolik vám záleží na tom, abyste vydělávali peníze – a tyhle sra**y dělají všichni vaši oblíbení umělci,“ uvedla ve zmíněném rozhovoru mimo jiné Billie.

Co o sobě řekly navzájem?

Billie později pro Cosmopolitan upřesnila, že výrok neměl být přímým útokem na Taylor. „Bylo by super, kdyby mi lidé přestali vkládat slova do úst a přečetli si, co jsem v tom rozhovoru řekla. Nikoho jsem nejmenovala, jsou to systémové problémy celého odvětví. A pokud jde o edice, vydává je tolik umělců, včetně MĚ!, což v článku jasně uvádím. Klimatická krize je teď a jde o to, abychom všichni byli součástí problému a snažili se věci dělat lépe,“ upřesnila. Taylor se naopak k nájezdu svojí fanouškovské armády na konkurentku nevyjádřila.

Vzájemné blokování alb?

Taylor se sice nevyjádřila napřímo, ale vzájemné špičkování podpořila načasováním první limitované edice desek své nedávné novinky The Tortured Poets Department na 22. května. Vyšla tak jen pět dní po Billiině dlouho očekávané desce Hit Me Hard and Soft. Fanoušci tak mají za to, že nejde o nic jiného než o souboj o čela hudebních žebříčků a Taylor tím chtěla Billie jen vyfouknout první místo, nebo alespoň shodit náskok.

Doporučeno
Česká herečka porazila Jennifer Lopez. Její komedie ovládla Netflix Česká herečka porazila Jennifer Lopez. Její komedie ovládla Netflix 28. května 2024 v 13:48

Taylor také v té době vydala remix skladby Fortnight od producenta BLOND:ISH. Ten je známý pro svůj environmentální aktivismus. Někteří si to tak vykládají jako jasný vzkaz hejtujícím fanouškům Billie, protože právě její environmentální nerozvážnost, třeba užívání soukromých letů, Taylor také často vyčítali. 

A Billiino nové album? Swifties se do Billie pustili za její limitky. K Hit Me Hard and Soft vyšlo osm různých variant vinylu, a tak Swifties zpěvačce vyčítají pokrytectví.

Nejnovější nájezd

Zpátky pak tuhle studenou válku rozfoukala zase Billie. V rozhovoru ze 23. května pro US Weekly se totiž vyjádřila k délce koncertů. „To nikdo nechce. Lidi, tohle nechcete. Ani já to nechci. Ani svého nejoblíbenějšího umělce na světě bych se nepokoušela poslouchat tři hodiny,“ řekla. A Swifties si to opět vyložili jako útok na Taylor, která právě teď objíždí svět s komerčně nejúspěšnějším turné všech dob. Její Eras Tour je známá právě pro svou tříhodinovou koncertní délku. 

Jak píše ve svém shrnujícím článku Glamour, rozčarování nad dlouhými koncerty, stejně jako environmentální apel, by se dalo vyložit jako obecný hejt i na ostatní umělce, ale zmínka o přesně tříhodinové délce je přece jen podezřelá. A tak Swifties v posledních dnech opět naběhli do komentářů Billiiných příspěvků.

Doporučeno
ŽEBŘÍČEK: Původně nepřátelé, nakonec milenci. Tohle jsou nejlepší filmové dvojice historie ŽEBŘÍČEK: Původně nepřátelé, nakonec milenci. Tohle jsou nejlepší filmové dvojice historie 28. května 2024 v 15:31

Celý spor pak v článku od Glamour shrnují zcela trefně: „Takže ve zkratce: soupeří spolu Taylor Swift a Billie Eilish? Téměř určitě. Je v tom nějaká osobní nevraživost? Pochybujeme.“

Domů
Sdílet
Diskuse