Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. června 2024 v 17:00
Čas čtení 3:19
Tereza Šnajdrová

Nejžhavější show tohoto roku? Troye Sivan v Praze oslavoval sex, lásku i zlomená srdce (Reportáž)

Nejžhavější show tohoto roku? Troye Sivan v Praze oslavoval sex, lásku i zlomená srdce (Reportáž)
Zdroj: TASR/Helle Arensbak/Ritzau Scanpix via AP
REFRESHER KONCERTY KULTURNÍ AKCE PÁRTY A AKCE
Uložit Uložené

V neděli 9. června v Praze vystoupil australský herec a zpěvák Troye Sivan. Jak se popral se svou českou premiérou?

Queer večírek. Zatraceně hot queer večírek! I tak by se dal popsat nedělní koncert Troye Sivana, který se konal v holešovické Sportovní hale Fortuna. Popová hvězda z Austrálie, kterou můžeš znát třeba z kontroverzního seriálu The Idol, přivezla do Prahy nejnovější desku Something To Give Each Other, ale také populární hity jako My My My! nebo STUD. Na tuhle žhavou noc budeme ještě dlouho vzpomínat…

Doporučeno
Bojácný gay ze seriálu The Idol miluje sex, hudbu a čelí obvinění z fatfobie. Toto je Troye Sivan Bojácný gay ze seriálu The Idol miluje sex, hudbu a čelí obvinění z fatfobie. Toto je Troye Sivan 22. srpna 2023 v 14:00

Rave jako ze Saltburn

Když jsem viděla videa z festivalu Primavera Sound, který se jen před pár dny konal v Barceloně, bylo mi jasné, že tahle show bude pořádně sexy. Zároveň ale nejsem úplná fanynka popu a tušila jsem, že pomalejší heartbreaking balady mě budou nudit. K mému překvapení jsem se však na show ani chvilku nenudila a naopak jsem odcházela plná energie a zážitků. Pojďme si to ale vzít pěkně od začátku.
 
Celý večer odstartoval ve čtvrt na osm, kdy se brány Sportovní haly Fortuna otevřely návštěvnictvu. Já jsem k nim dorazila až pár minut před osmou. Prostě tak, abych stihla support.
 
Hned u vstupu mě překvapily dlouhé fronty. Podle události na Facebooku, kde zájem o koncert projevilo asi 800 lidí, jsem čekala, že prostory budou zet prázdnotou. Když jsem se ale rozhlédla kolem sebe, došlo mi, jak moc jsem se přepočítala. Sportovní hala Fortuna byla plná mladých a ti už prostě Facebook nepoužívají. Duh.
 
V osm hodin večer jsem pak stála na značkách a vyhlížela support v podobě drag queen Jodie Harsh. „Nemám moc rád, když večer začínají DJs. Je to trochu nuda,“ řekl mi kamarád ještě předtím, než Jodie odpálila první tóny. Bum, další překvapení. Jodie do nás prala jeden banger za druhým, 2000’s hity Murder on the Dancefloor nebo Satisfaction prokládala trendy novinkami typu (It Goes Like) Nanana a začátek show tak proměnila v jeden velký rave. V hale začalo být pořádné horko.

Noc o lásce a sexu

Pár minut po deváté hodině se pak na stagi za mohutného potlesku zjevil Troye Sivan se svou dvoučlennou kapelou a tanečníky*tanečnicemi. Set rozdělený do pěti aktů odstartoval písní Got Me Started a přítomní na nic nečekali. Okamžitě začali tančit, zpívat a hltat každou jednu sloku, která vyšla ze zpěvákových úst. (Některé z nich dokonce Troye zazpíval do mikrofonu, který svíral v rozkroku jeden z tanečníků). Takhle má vypadat začátek pořádné show.
 
„Tahle show je o lásce a sexu. Když vás tak navnadí, že po ní budete mít sex, budu jen rád!“ zvolal Troye po úvodu, ve kterém zazněly také hity What’s the Time Where You Are? nebo My My My!. Kromě toho také zdůraznil, že je v Praze vůbec poprvé a je moc rád, že tu má tolik fanoušků a fanynek. Těch byla hala plná zhruba ze tří čtvrtin.
 
Druhý akt Troye zahájil písní In My Room, během které se ocitl v lůžku a každého jednoho člověka jako by sváděl svým pohledem i svým hlasem. Následovaly Dance To This a supernatural, kterou nazpíval spolu s Arianou Grande, nebo Bloom, která už zase rozhýbala snad všechny přítomné. „Fuck me,“ hlásal transparent, který svíral chlapec stojící přede mnou. A tyhle pocity prožívalo více z nás. Troye je hot, jeho show je hot a i já si díky němu připadala hot!

Troye Sivan
Zdroj: TASR/Helle Arensbak/Ritzau Scanpix via AP

Když nemůžeš, pomůže half-playback

Třetího aktu jsem se obávala. Obsahoval pomalejší skladby, které mě na desce příliš nebaví. Vypadalo to však, jako bych byla jediná. U Still Got It se celá hala za pomoci telefonů rozsvítila, lidé v davu se objímali, líbali a jinak tomu nebylo ani v případě Can’t Go Back, Baby nebo Could Cry Just Thinkin About You. Tu Troye představil jako „depresivní song o ex“, čímž jako by zasáhl srdce mnoha přítomných.
 
Surprise surprise, nakonec mě i tahle pasáž bavila. Troye je výborný muzikant, skvělý zpěvák, a kde jeho hlas nestačil, tam jej zastoupil half-playback. Kritici a kritičky by kvůli tomu možná na zpěvákovi nenechali nit suchou, ale mně to nevadí. Chápu, že pop je žánr, ve kterém je playback běžný, protože utančit a uzpívat něco málo přes hodinu dlouhou show prostě není jednoduché.
 
Half-playbackem si Troye pomáhal i v závěru show, kdy jsme se dočkali přídavků v podobě písní Honey a RUSH. Právě RUSH pak sklízela největší ovace a nebylo to jen kvůli tomu, že Troye během ní vášnivě políbil jednoho z tanečníků. Tomu říkám závěr.

Doporučeno
Beauty novinky: Barevné řasenky za 120 korun tě dostanou stejně jako nové vůně od Sol de Janeiro Beauty novinky: Barevné řasenky za 120 korun tě dostanou stejně jako nové vůně od Sol de Janeiro 5. června 2024 v 9:30

Jedno bych ale vytkla…

Co bych ale koncertu vytkla, je, že si tým kolem zpěváka mohl více vyhrát s projekční obrazovkou, která se tyčila za stagí. Sportovní hala Fortuna má tu nevýhodu, že má poměrně nízko postavené pódium a mnohdy tak přes všudypřítomné telefony nebylo vidět, co se na něm odehrává. To je velká škoda, protože Troye je showman a spolu se skupinou tanečníků a tanečnic měl připravenou show promyšlenou do posledního detailu.
 
Moc jsem tedy nepochopila, proč během některých písní kamery dění na pódiu zachycovaly a promítaly jej na velkou obrazovku, zatímco během jiných jsme se dočkali jen barevných animací. Škoda.
 
Tak či onak to však byla velmi vydařená show. Bavila, dobila nás energií a umožnila nám cítit se neodolatelně. Troye by za večer zasloužil jedničku s hvězdičkou.

Troye Sivan
Zdroj: TASR/Helle Arensbak/Ritzau Scanpix via AP
Domů
Sdílet
Diskuse