Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. července 2024 v 10:07
Čas čtení 1:37
Veronika Ábelová

Nejen bolest hlavy a sucho v ústech. Těchto sedm příznaků ti prozradí, že piješ málo vody

Nejen bolest hlavy a sucho v ústech. Těchto sedm příznaků ti prozradí, že piješ málo vody
Zdroj: Pexels / Andrea Piacquadio/ volně k užití
ZDRAVÍ LÉTO ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Pitný režim je důležitý a to platí dvojnásobně v těchto úmorných vedrech. Pokud máš některý z těchto příznaků, měl*a bys více pít.

Pokud piješ málo, možná ses už s těmito příznaky setkal*a. Rozhodně je neignoruj a dej si na pitný režim pozor. Během dne totiž ze sebe dostaneš až dva a půl litru vody, ať už močí, nebo pocením. Denně bys měl vypít minimálně jeden a půl litru vody. Někteří zvládnou i dva až tři. Vodu ale do sebe dostaneš i v jídle. Zkrátka je důležité si hlídat, že dostatečně piješ.

Doporučeno
Tohle jsou nejlepší smažené dezerty na světě. Česko zabodovalo dvěma dobrotami Tohle jsou nejlepší smažené dezerty na světě. Česko zabodovalo dvěma dobrotami 24. července 2024 v 8:42

Díky těmto sedmi příznakům, které shrnul magazín Vogue, zjistíš, že můžeš být dehydratovaný*á.

1. Bolesti hlavy a závratě

Jestli tě často přes den bolí hlava, jedním z důvodů může být i nedostatek tekutin. Tomu napomůžeš, když budeš více pít. „Bolesti hlavy a závratě mohou být způsobeny snížením objemu krve v důsledku dehydratace, což vede k horšímu prokrvení a zásobování mozku krví a živinami,“ vysvětluje nutriční expertka doktorka Lela Ahlemann.

2. Únava

Důsledkem malého množství tekutin může být i únava a špatná koncentrace. Stejně jako u bolestí hlavy, dochází k horšímu prokrvení mozku a ty se pak cítíš unaveně.

unava
Zdroj: Pexels/George Milton

3. Sucho v ústech a pocit žízně

Asi nejčastějším příznakem je sucho v ústech a pocit žízně, kdy si tělo o tekutinu přímo říká. Ale nemusí to tak být vždy, podle doktorky Ahlemann se může jednat i o oslabení obranyschopnosti organismu.

Doporučeno
Romantické sci-fi s Joaquinem Phoenixem si získalo srdce mnoha lidí. Dojemný snímek míří na Netflix Romantické sci-fi s Joaquinem Phoenixem si získalo srdce mnoha lidí. Dojemný snímek míří na Netflix 29. července 2024 v 14:54

„Sucho v ústech může vést k oslabení imunitní obrany ústní sliznice a způsobit, že budete náchylnější k infekcím. Pokud se vám nedaří pít více, přestože máte sucho v ústech, měli byste si je alespoň vypláchnout nějakou tekutinou,“ radí doktorka.

4. Suché rty

Typickým příznakem dehydratace jsou suchá pokožka a rty. Podle nutriční expertky zjistíš, jestli jsi dehydratovaný*á tak, že si uděláš malý test. „Když uchopíte kůži, například na hřbetě ruky, mezi dva prsty a zvednete ji, a ona se vrací do původního stavu jen velmi pomalu, je to znak silnější dehydratace,“ říká Ahleman. Pokožka také může při dehydrataci svědit a být bledší. 

Doporučeno
Tohle je deset nejlepších knih jednadvacátého století. Souhlasíš s výběrem? Tohle je deset nejlepších knih jednadvacátého století. Souhlasíš s výběrem? 23. července 2024 v 8:28

5. Kruhy pod očima

Trápí tě tmavé kruhy pod očima? Odpovědí může být právě i nedostatek pitného režimu. Pokud málo piješ, krev houstne a cévy jsou tak mnohem viditelnější.

Voda
Zdroj: Pexels/Daria Shevtsova

6. Tmavá moč

„Pokud má moč tmavší barvu, je to jasné znamení, že byste rozhodně měli pít více,“ varuje doktorka. Při nedostatku tekutin se totiž moč koncentruje a mění barvu. Ideální barvou by měla být světle žlutá.

Doporučeno
Turista Svaťa cestuje z Brna do Austrálie po zemi. „Tálibánců jsem se nebál. Spaní většinou sháním až po setmění,“ říká Turista Svaťa cestuje z Brna do Austrálie po zemi. „Tálibánců jsem se nebál. Spaní většinou sháním až po setmění,“ říká 28. července 2024 v 8:00

7. Zácpa

Dalším typickým příznakem je i zácpa. V případě, že trávicí trakt není vyplněný, natrávená potrava se tak nemůže posouvat dál. Podle Alhemann nedostatek pitného režimu podporuje i nadýmání. 

Domů
Sdílet
Diskuse