Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. září 2024 v 10:07
Čas čtení 2:27
Ella Petrová

Říká se, že generace Z a ekologie jdou ruku v ruce. Průzkumy však ukazují, že je to přesně naopak

Říká se, že generace Z a ekologie jdou ruku v ruce. Průzkumy však ukazují, že je to přesně naopak
Zdroj: Pexels/SHVETS production
ZAJÍMAVOSTI EKOLOGIE GENERACE Z ŽIVOTNÍ STYL
Uložit Uložené

Říká se, že mladí mají ekologické chování v krvi. Na druhou stranu si libují v dodávkách jídla domů, kde se jednorázovými obaly plýtvá ve velkém. To samé platí s využíváním hygienických potřeb na jedno použití či plýtváním potravinami doma.

Gen Z je považována za ekologicky uvědomělou. Často se zapojuje do environmentálních aktivit a dává přednost udržitelnosti. Tato témata rezonují mladou společností neustále. Něco ale znamená říkat a něco dělat.

Food-delivery, fast foody, plýtvání 

Poslední dobou dochází ke zvyšování popularity rychlého občerstvení a služeb doručování jídla. Problém je v tom, že se tím zvyšuje spotřeba jednorázových plastů. Průzkumy ukazují, že obaly na jídlo a nápoje z fast foodů produkují tuny plastového odpadu, kterého je stále více. Což naznačuje, že konzumní chování mladých lidí může být v rozporu s jejich ekologickými hodnotami.

Doporučeno
Rozárie Haškovcová: Nemyslím si, že tu všichni uhoříme. Je ale fajn přiznat si prožívání environmentálního žalu Rozárie Haškovcová: Nemyslím si, že tu všichni uhoříme. Je ale fajn přiznat si prožívání environmentálního žalu 8. června 2024 v 11:05

Podle některých zdrojů se v Evropské unii spotřebuje ročně jenom pro služby food-delivery 1,5 – 2 miliony tun plastových obalů. A zde je jasné, že na tom mladí mají velký podíl. 
Je pravda, že jídlo domů je výdobytkem a charakterem digitálních generací. Neustále vznikají další a další pokusy množství plastu eliminovat zavedením alternativních obalů, ale vše stále stojí na ceně a masovém rozšíření.
 
Každý Čech ročně vyhodí 91 kilogramů potravin, v celé zemi je to 1,9 milionu tun ročně, vyplývá to z dat Ministerstva životního prostředí. V Evropě vzniká největší množství potravinového odpadu v domácnostech, na plýtvání jídlem se podílí z 53 procent. Dalších 31 procent odpadu jde na vrub zpracování a výrobě, devět procent ztrát připadá na restaurace a pohostinství a sedm procent na maloobchod a distribuci, uvedl Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA).
 
„Podobné je to i s vodou a nápoji. Na světě se každou minutu prodá 1,2 milionu jednorázových plastových lahví. Navíc jsou přepravovány na velké vzdálenosti, čímž vznikají zbytečné emise CO2. Ale pomalu se blýská na lepší časy. V západní Evropě vidíme silný trend, který se snad brzy dostane i do České republiky. A to je využívání výdejníků vody, které si instalují firmy na pracovištích či lidé doma. Anebo si kvalitní pitnou vodu načerpají do barelu při cestě do supermarketu,“ říká Jaroslav Žák ze společnosti BWT.

Jednorázové dámské hygienické potřeby

Problém nastává i u ženských hygienických potřeb na jedno použití. Žena za rok v průměru spotřebuje okolo 260 – 325 jednorázových vložek či tamponů. Za 5 let je to 1 300 – 1 625 kusů. Problém odpadů z domácností spočívá v tom, že putují jako odpad buď do spaloven, kde shoří, často s produkcí jedovatých látek, velká část pak podporuje vyhnívání skládek. Při tomto procesu vznikají plyny včetně metanu, který negativně přispívá ke klimatickým změnám. Při vyhnívání se také uvolňují kyseliny, které rozpouštějí kovy a tyto látky pak zamořují okolí.

Doporučeno
Čeští dobrovolníci staví školu v Zambii. „V kempu se nám usídlili lvi, stát se tu může cokoliv,“ říkají Čeští dobrovolníci staví školu v Zambii. „V kempu se nám usídlili lvi, stát se tu může cokoliv,“ říkají 1. září 2024 v 7:00

„Řešením jsou přitom opakovaně použitelné menstruační pomůcky, jako jsou menstruační kalíšky či menstruační kalhotky. Ty ve většině případů dokáží plnohodnotně nahradit jednorázové vložky či tampóny a lze je po omytí či vyprání používat dlouhodobě,“ říká Ilona Bittnerová ze specializovaného e-shopu s menstruačními a ekologickými pomůckami Maluna.cz a dodává: „Jsem ráda, že na tento ekologičtější způsob přechází stále více mladých dívek, zde tedy vidím trend u zástupkyň generace Z pozitivně.“

Sdílení

Mladé lidi je třeba ocenit za schopnost věci sdílet, nepotřebují něco vlastnit sami, ale podělí se o to. Přispívá to k šetření a tím pádem i ekologickému životnímu stylu. Nemusí pořizovat věci, které nepotřebují a mohou si je půjčit. Jedná se o módu, elektroniku, vybavení domácnosti a třeba i automobily. „Podle studií dokáže jedno sdílené auto nahradit 8 až 12 aut vlastněných, které se tedy nemusejí vyrobit. Sdílené vozy pak také jezdí mnohem častěji než soukromá auta. O auto se dělí více lidí a jede s ním jen ten, kdo to opravdu potřebuje,“ říká Milan Beutl, ředitel českého zastoupení Anytime carsharing. 
 
Mladí lidé mohou být ekologicky uvědomělí, ale zároveň chtějí rychlé a pohodlné řešení třeba pro své stravovací návyky, což může vést k častějšímu využívání služeb, které generují velké množství odpadu. Je proto důležité, aby byly tyto služby revidovány a aby byly nabízeny udržitelnější alternativy.

Domů
Sdílet
Diskuse