Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článok je vytvorený v rámci mediálnej spolupráce so spoločnosťou CDW.
5. září 2024 v 12:30
Čas čtení 3:00

Czech Design Week se bude konat na dvou ikonických místech v centru Prahy. Během čtyř dnů se představí mladá krev českého designu.

Czech Design Week se bude konat na dvou ikonických místech v centru Prahy. Během čtyř dnů se představí mladá krev českého designu.
KULTURA
Uložit Uložené

Jedenáctý ročník festivalu Czech Design Week bude jiný než ty předchozí. Poprvé se bude konat na dvou místech současně.

Od 5. do 8. září bude Praha žít jen uměním a designem. Ve výstavní síni Mánes uvidíte nejnovější kolekce českých i zahraničních designérů, značek a studií. V Clam-Gallasově paláci vás přivítá výstava Nová generace s výběrem prací "mladé krve" designu a umění, která patří k tomu nejvýraznějšímu, co se v současnosti na naší scéně objevuje.

Součástí festivalu bude letos také doprovodný program, různé přednášky a diskuse na téma umělé inteligence nebo investic do umělecké a mediální tvorby.

Vstupenky na festival si můžete zakoupit na oficiálních stránkách Czech Design Week. Za vstupenku zaplatíte 300 Kč, studenti s platným průkazem ISIC získají vstupenku za 100 Kč.

Jejich tvorbu stojí za to sledovat

Talentovaní designéři z českých a slovenských uměleckých škol navštíví funkcionalistický Mánes, který je s uměním spojen již téměř sto let. Ema Domanická, Markéta Masnicová, Marek Hanák, Karolína Kučerová a další studenti z ateliérů pražské UMPRUM představí své individuální instalace.

Na společných výstavách uvidíte práce studentů z Ateliéru produktového designu na FUD UJEP, Ateliéru designu oděvu na UTB Zlín nebo Ateliéru skla na VŠVU v Bratislavě.

V galerii níže si můžete prohlédnout krátkou ukázku prací vystavujících v Mánesu.

CDWCDWCDWCDW
Zobrazit galerii
(14)

Mánes doplní Clam-Gallasův palác výstavou Nová generace. Výstava vznikla ve spolupráci s Muzeem hlavního města Prahy. “Skrze výstavu chceme za festival Czech Design Week podpořit mladé tvůrce, protože na nich festival od svého založení stojí. Majestátní prostory Clam-Gallasova paláce nám umožňují veřejnosti ukázat festivalový výběr designérů a umělců, kteří jsou ještě stále v začátcích své tvorby, ale přesto už jejich kolekce a díla patří k tomu nejvýraznějšímu, co u nás vzniká,” řekl k výstavě Nová generace ředitel festivalu Lukáš Pipek.

V sálech historické perly pražské barokní architektury, která nedávno prošla rozsáhlou rekonstrukcí, uvidíte práce téměř padesáti designérů a umělců nejmladší generace, jako jsou František Jungvirt, Pavlína Šváchová, Tomáš Kučera, Mikolášková & Drobná nebo Matěj Badinková.

V následující galerii uvidíte ochutnávku z výstavy Nová generace.

CDWCDWCDWCDW
Zobrazit galerii
(10)

Přední značky budou také přítomny

Právě díky aktivitám na festivalu Czech Design Week se mohou přední značky propojit s mladými designéry. Například Xiaomi, jeden z technologických světových lídrů, představí svůj koncept chytré domácnosti prostřednictvím instalace designéra a sklářského výtvarníka Františka Jungvirta. Ten instalaci doplní svou aktuální kolekcí váz.

CDW
Zdroj: Foto Anna Pleslová

Letošní 30. výročí uvedení své první generace herní konzole PlayStation Mánes připomene instalací designéra Filipa Hrubého z Ateliéru skla UMPRUM.

V instalaci Adama Keprty, designéra ze zlínské Baťovky, uvidíte jeho kolekci hrnků, které navrhl pro značku Baileys k oslavě 50 let od prvního namíchání slavného likéru.

Ikonické nápojové a stolní sklo vzniká již půl století také pod značkou Crystalex, která v Mánesu rovněž představí své aktuální kolekce, přičemž ty nejnovější vznikly pod vedením nového šéfdesignéra značky Martina Jašontka.

Doprovodný program

Výstavy v Mánesu budou každý den doplněny různými přednáškami a debatami na aktuální témata či tvorbu mladých designérů. Dozvíte se například, jak do tvorby proniká umělá inteligence, jak funguje dnešní móda nebo kolik investic vyžaduje umění. Nahlédnete také do zákulisí příprav kulturních akcí.

Součástí doprovodného programu budou i partnerské projekty. Jedním z nich bude módní přehlídka mladých talentů s názvem We're Next. Projekt Rare Places vám dá tipy na neobvyklé a skryté architektonické skvosty v České republice a na Slovensku. Značka Crystalex představí svůj nový obchod Flag ship, který bude otevřen v polovině září v pražské Masaryčce.

Cena za český design

Czech Design Week tradičně zakončí také slavnostní předávání Cen Czech Design, které se uskuteční v neděli 8. září od 18 hodin v Mánesu.

Ceny jsou určeny vynikajícím tvůrcům všech generací a jejich cílem je povzbudit oceněné v další tvorbě. Kromě kategorií Objev roku nebo Nejlepší instalace mohou přihlášení získat také cenu Refresher Best of Design.

Kromě automatického zařazení do dalšího ročníku festivalu Czech Design Week a širší produkční a mediální podpory ze strany festivalu si ocenění designéři odnesou také ceny v podobě funkčních skleněných váz navržených Františkem Jungvirtem. Ty byly vyrobeny ve sklárně AJETO v Lindavě, která je partnerem letošních cen.

CDW
Zdroj: CDW / Foto Anna Pleslová

Sklárna AJETO, kterou spoluzakládal designér Bořek Šípek, letos slaví 30 let - při této příležitosti se představí i tematickou instalací ve výstavní síni Mánes.

Designové kousky si můžete také zakoupit

Kousek současného designu bude k dostání i mimo výstavní prostory, například v partnerských obchodech Artisème v Malé Stráni nebo The Design v Havelské tržnici, kde právě probíhá společná výstava Fire Walk With Me designérky Blanky Němcové a malíře Richarda Nestlera.

V Galerii UM současně s festivalem začíná výstava Hranice serendipity designérek Karolíny Kučerové, Františky Benčátové a Pauly Benčátové, jejichž tvorba je rovněž spojena s festivalem Czech Design Week.

Nezapomeňte, že festival Czech Design Week probíhá od 5. do 8. září 2024.
Kupte si vstupenku
Domů
Sdílet
Diskuse