Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub REFRESHER+ už od 25 Kč během prvních tří měsíců 😱
29. října 2024 v 12:18
Čas čtení 1:06
Veronika Ábelová

V Londýně vznikla fine dining restaurace, kde pracují pouze lidé bez domova. Vede ji michelinský kuchař

V Londýně vznikla fine dining restaurace, kde pracují pouze lidé bez domova. Vede ji michelinský kuchař
Zdroj: Unsplash/Jay Wennington/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI GASTRONOMIE
Uložit Uložené

Michelinský šéfkuchař z Londýna se rozhodl dát příležitost lidem bez domova postavit se na vlastní nohy. V Londýně se v současné době za bezdomovce považuje přes 309 tisíc lidí včetně dětí.

Restaurace Home Kitchen v Primrose Hill v Londýně je první svého druhu. Vede ji totiž michelinský šéfkuchař Adam Simmonds, který zároveň zaměstnává 15 lidí bez domova.

V Anglii se podle organizace Shelter v současné době nachází přes 309 tisíc lidí bez domova, což je o 14 procent víc než minulý rok. Bez stálého bydliště a čistého trestního rejstříku je pro ně těžké se začlenit do funkční společnosti.

Simmonds dává svým zaměstnancům příležitost získat gastronomickou kvalifikaci, která jim pomůže nastartovat kariéru. Mimo to zaměstnancům nabízí vyšší než londýnskou životní mzdu, která se pohybuje v přepočtu okolo 350 korun hrubého na hodinu. Tu ve Velké Británii platí zaměstnavatelé dobrovolně, protože chtějí zaměstnancům dopřát mzdu, která odpovídá jejich každodenním potřebám. Zaměstnanci Home Kitchen dále dostávají i cestovní kartu na cestu do práce.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Home Kitchen (@homekitchenlondon)

Simmonds přiznává, že jeho podnik Home Kitchen ho v jeho kariéře naplňuje nejvíce. Po jeho zkušenostech v prestižních restauracích po celém světě musí přizpůsobit práci svým zaměstnancům. Někteří z nich totiž nikdy v gastronomii nepracovali.

Doporučeno
Zjednoduš si psaní seminárek. Tři tipy, jak chytře použít AI Zjednoduš si psaní seminárek. Tři tipy, jak chytře použít AI 28. října 2024 v 7:00

Sám Simmonds magazínu The Independent prozradil, že i on sám se nacházel v nelehké životní situaci. „Jsem závislý - nebyl jsem na ulici, ale neměl jsem k tomu daleko,“ řekl. „Díky tomu, že se mě ujala rodina, jsem byl v pořádku. Spousta holek a kluků to tak ale nemá,“ dodal.

Doporučeno
Radši se jim vyhni. Tohle je podle lidí pět nejhorších českých filmů za posledních 10 let Radši se jim vyhni. Tohle je podle lidí pět nejhorších českých filmů za posledních 10 let 28. října 2024 v 8:55

Mezi zaměstnanci je i Paul, který nedávno opustil vězení. Ten se magazínu The Independent svěřil, jak pro něj bylo těžké se začlenit do společnosti. „Home Kitchen mi změnila život,“ dodal. Někteří zaměstnanci sní o vlastní restauraci nebo pekárně. Podle Simondse je důležité dát lidem druhou šanci, protože pokud je v člověku potenciál, tak si ji zaslouží.

Domů
Sdílet
Diskuse