Michelinský šéfkuchař z Londýna se rozhodl dát příležitost lidem bez domova postavit se na vlastní nohy. V Londýně se v současné době za bezdomovce považuje přes 309 tisíc lidí včetně dětí.
Restaurace Home Kitchen v Primrose Hill v Londýně je první svého druhu. Vede ji totiž michelinský šéfkuchař Adam Simmonds, který zároveň zaměstnává 15 lidí bez domova.
V Anglii se podle organizace Shelter v současné době nachází přes 309 tisíc lidí bez domova, což je o 14 procent víc než minulý rok. Bez stálého bydliště a čistého trestního rejstříku je pro ně těžké se začlenit do funkční společnosti.
Simmonds dává svým zaměstnancům příležitost získat gastronomickou kvalifikaci, která jim pomůže nastartovat kariéru. Mimo to zaměstnancům nabízí vyšší než londýnskou životní mzdu, která se pohybuje v přepočtu okolo 350 korun hrubého na hodinu. Tu ve Velké Británii platí zaměstnavatelé dobrovolně, protože chtějí zaměstnancům dopřát mzdu, která odpovídá jejich každodenním potřebám. Zaměstnanci Home Kitchen dále dostávají i cestovní kartu na cestu do práce.
Simmonds přiznává, že jeho podnik Home Kitchen ho v jeho kariéře naplňuje nejvíce. Po jeho zkušenostech v prestižních restauracích po celém světě musí přizpůsobit práci svým zaměstnancům. Někteří z nich totiž nikdy v gastronomii nepracovali.
Sám Simmonds magazínu The Independent prozradil, že i on sám se nacházel v nelehké životní situaci. „Jsem závislý - nebyl jsem na ulici, ale neměl jsem k tomu daleko,“ řekl. „Díky tomu, že se mě ujala rodina, jsem byl v pořádku. Spousta holek a kluků to tak ale nemá,“ dodal.
Mezi zaměstnanci je i Paul, který nedávno opustil vězení. Ten se magazínu The Independent svěřil, jak pro něj bylo těžké se začlenit do společnosti. „Home Kitchen mi změnila život,“ dodal. Někteří zaměstnanci sní o vlastní restauraci nebo pekárně. Podle Simondse je důležité dát lidem druhou šanci, protože pokud je v člověku potenciál, tak si ji zaslouží.