České pivo je dlouhodobě považováno za jedno z nejlepších na světě. V evropském srovnání ho však předbíhá jedna malá země.
Server Tasteatlas.com sestavil žebříček těch nejlepších druhů piv, která se v Evropě vyrábějí. V první pětce jasně dominují belgická piva, nechybějí však ani zástupci z Česka či Německa.
5. Weissbier
Páté místo patří klasickému bavorskému pivu Weissbier, které se vyznačuje pěnivým a zakaleným vzhledem, což je důsledek velkého podílu pšenice a malého množství ječného sladu použitého při výrobě.
Německý weissbier se musí vyrábět nejméně z 50 procent z pšeničného sladu, ale většina výrobců používá více než minimální množství. Tato piva jsou kvašena kmeny kvasinek, které dodávají typické hřebíčkové, banánové, kouřové a občas i žvýkačkové aroma.
4. Dubbel
Belgický mok má své zastoupení i na čtvrtém místě, konkrétně svým druhem s názvem dubbel. Jeho moderní verze je často spojována s pivovarníkem Henrikem Verlindenem, který vytvořil jeho prototyp v pivovaru Westmalle v roce 1926. Tato verze byla pojmenována Dubbel Bruin a brzy po svém vynálezu byl tento styl kopírován v mnoha belgických pivovarech.
Dubbel se od ostatních belgických piv liší svojí specifickou příchutí, která je způsobena kandovaným cukrem. Piva mají obvykle jantarovou až měděnou barvu a jejich vůně a chuť obvykle připomínají karamel, rozinky, slad a tmavé ovoce.