Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. listopadu 2015 15:05
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Unikátní startup dokáže vypěstovat pravé diamanty. Investoval do něj i Leonardo DiCaprio

ZAJÍMAVOSTI LEONARDO DICAPRIO STARTUP
Uložit Uložené

Společnost Diamond Foundry tvrdí, že dokáže laboratorně vyrobit pravé diamanty, které jsou totožné s těmi, které byly vytěženy v přírodě. Projekt podpořilo i několik známých osobností.

Podle tradiční teorie vznikají diamanty ve svrchním zemském plášti (až 200 km pod zemí) za vysokých teplot a tlaků, ovšem revoluční startup Diamond Foundry sídlící v kalifornském městě Santa Clara přišel s jedinečným nápadem, jak tyto drahé kameny vypěstovat v laboratorních podmínkách. Podle společnosti se přitom jedná o pravé diamanty (tedy ne běžné syntetické), které mají mít stejné vlastnosti jako ty získané přímo ze země, díky čemuž by se snížily ohromné náklady běžně vynakládané na jeho těžbu. Kruté těžební podmínky ve vyhaslých sopkách nebo korytech řek jsou navíc častým terčem ostré kritiky.

Unikátní startup dokáže vypěstovat pravé diamanty. Investoval do něj i Leonardo DiCaprio

Do unikátního projektu se rozhodla investovat již desítka miliardářů, a to včetně jednoho ze zakladatelů sociální sítě Twitter Evana Williamse, spoluzakladatele Facebooku Andrew McColluma, bývalého provozního ředitele Facebooku Owena Van Natta nebo slavného hollywoodského herce Leonarda DiCapria, který mimo jiné v roce 2006 ztvárnil hlavního hrdinu ve snímku Blood Diamond. Díky velkému zájmu firma získala přibližně 100 milionů dolarů. 

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš letošní oscarové filmy? Otestuj své filmové znalosti KVÍZ: Jak dobře znáš letošní oscarové filmy? Otestuj své filmové znalosti 11. března 2024 15:42

Společnost s pěstováním diamantů přes dva roky neúspěšně experimentovala, nyní je již údajně schopná během čtrnácti dnů laboratorně vytvořit několik stovek diamantů o váze až devět karátů. Proces výroby syntetických diamantů existuje již desítky let, nicméně Diamond Foundry zdůrazňuje, že jejich drahé kameny jsou stoprocentně pravé. Jako základ je použit drobný krystal přírodního diamantu, ke kterému se pomocí rozžhavené plazmy vysoké hustoty postupně přidávají další atomy. Celý proces výroby čistého diamantu bílé barvy probíhá při teplotě 8 000 stupňů Celsia a diamant by měl vyrůst 150krát rychleji než obvykle. Cena diamantů vyrobených společností by měla být srovnatelná (ne-li o něco vyšší) s přírodními diamanty, Diamond Foundy ovšem dodává, že oproti vytěženým drahým kamenům jsou ty jejich získané morálně a eticky.

Unikátní startup dokáže vypěstovat pravé diamanty. Investoval do něj i Leonardo DiCaprio
Domů
Sdílet
Diskuse