Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. června 2016 14:34
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Restaurace, která není restaurací a vybírá si své hosty? Kreativní večeře Forbidden Taste v Praze

KULTURA
Uložit Uložené

Na Forbidden Taste se dostanou jen vybraní.

Forbidden Taste posouvá levely československé gastronomie na světový level. Jejich koncept „underground fine dining“ není o naškrobené atmosféře, ale o netradičních způsobech servírování, nepoznaných chutích, bláznivých lokalitách a neustálém překvapování hostů. Dostat se na Forbidden Taste není úplně jednoduché. O spuštění rezervací se dozvíte jen z jejich newsletteru a při rezervaci musíte například napsat, jaké by bylo vaše poslední jídlo, kdyby byl za hodinu konec světa. A pokud se dostanete mezi třicet pozvaných hostů, tak až v den večeře vám přijde v pravé poledne sms s indicií, kam se máte dostavit.
 
Předem ale vůbec netušíte přesnou lokalitu, ani co budete jíst. Víte jen jméno šéfkuchaře a to, že vás čeká sedmichodové menu se spárovanými nápoji na místě, kde není běžné večeřet. Přesně na tomto principu vznikl před třemi lety v Praze projekt Forbidden Taste. Pop-up večeře se odehrály na pódiu divadla, uprostřed skateparku, v bývalé trafostanici, v galeriích, industriálních budovách či starých lázních.

Forbidden Taste je i o interaktivitě. Šéfkuchaři jsou často mezi hosty a omáčku zalévají například i konví

Restaurace, která není restaurací a vybírá si své hosty? Kreativní večeře Forbidden Taste v Praze

Před pár dny proběhla další z jejich zážitkových večeří - tentokrát v nedávno otevřeném Forbidden spotu. Ten je kromě značky Life is Porno i „ateliérem“ šéfkuchařů Forbidden Taste. „Nebudeme se vázat pouze na jednu lokalitu, ale náš vlastní prostor nám dává mnohem větší svobodu, co se týče kreativity. Můžeme se soustředit na průběh namísto technických problémů, které jsou na netradičních prostorách běžné,“ říká Ivona Hrnčiarová, která stojí za projektem. „Hosté tedy mohou tušit, kde večera proběhne. Ale nemají ani tušení, co všechno se stane během ní.“
 
Projekt spustili se svým manželem Tinem Hrnčiarme (který je mimo jiné i spolumajitel Life is Porno), když se přestěhovali do Prahy. „Řekli jsme si, že restaurace jsou nuda a namočili jsme do toho pár našich kamarádů, kteří dělali v gastronomii,“ dodává Ivona. Jeden z nich - Petr Heneš - se stal hlavním šéfkuchařem. Právě Heneš spolu s dalším dvorním šéfkuchařem Forbidden Taste Ondřejem Hutníkem připravili menu na jejich poslední event. Šlo převážně o fúzi asijské a české kuchyně, takže například květáková polévka byla servírovaná s miso pastou, houbami a zmrzlinou z foie gras zmraženouí tekutým dusíkem. Ke každému chodu byly spárovány koktejly od jednoho z nejlepších slovenských barmanů, Roberta Šajtlavy.

Jeden z koktejlů byl servírován například i ve skořápce z vajíčka

Restaurace, která není restaurací a vybírá si své hosty? Kreativní večeře Forbidden Taste v Praze

Kačenka v předkrmu? K ní samozřejmě kachna i v koktejlu

Restaurace, která není restaurací a vybírá si své hosty? Kreativní večeře Forbidden Taste v Praze

Klasické párování jídla s vínem vyměnili Forbidden Taste za párování s koktejly. Z dílny slovenského barmana Roberta Šajtlavy (Sky Bar, Hubertus Circle)

Restaurace, která není restaurací a vybírá si své hosty? Kreativní večeře Forbidden Taste v Praze

Během večeře dostávají hosté různé indicie, aby se dozvěděli, jaký bude další chod

Restaurace, která není restaurací a vybírá si své hosty? Kreativní večeře Forbidden Taste v Praze

Čtyři stoly prezentovaly čtyři elementy, které jsou přítomny ve Forbidden Spotu - karton, přírodní materiály, all-back a dřevo

Restaurace, která není restaurací a vybírá si své hosty? Kreativní večeře Forbidden Taste v Praze

Hosté musí při rezervaci zodpovědět několik otázek, které rozhodnou, zda budou pozváni nebo ne. Pravidlem je, že Forbidden Tasters jsou zajímaví lidé z různých sfér

Restaurace, která není restaurací a vybírá si své hosty? Kreativní večeře Forbidden Taste v Praze

Welcome drink čekal v obálce a hosté si ho stříkali přímo do úst

Restaurace, která není restaurací a vybírá si své hosty? Kreativní večeře Forbidden Taste v Praze


Sklenice a talíře jsou pro Forbidden Taste víceméně cizí slova. Welcome drink například dostali hosté v obálce a stříkali si ho přímo do úst, další koktejly byly servírovány ve skořápce z vejce či v pomerančové kůře. Jídlo se podávalo na lupách, ze zubních kartáčků, v rozpůlené láhvi Jägermeister, či dokonce přímo na ruku. Dezert byl totiž servírovaný v provizorním tattoo studiu, kde dotetovaní šéfkuchaři postupně ukládaly jednotlivé složky hostům na rukavici.
 
Jediná cesta na tento gastronomický zážitek vede přes newsletter Forbidden Taste. Tam se můžete přihlásit na tomto linku. Mezitím se podívejte na další Forbidden Taste aktivity na jejich Instagramu, případně se zastavte v jejich Forbidden spotech v Praze a pravděpodobně budete mít štěstí na nějaké netradičně servírované jídlo i během běžného dne.

Pop Food Art - spojení jídla a umění v prázdné office budově


Překvapení v ulicích Prahy

Domů
Sdílet
Diskuse