Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. září 2017 19:00
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Nejvytíženější stanice pražského metra dostanou v rámci modernizace Wi-Fi pokrytí

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Krok vpřed, ale co pokrýt i mobilní signál v tunelech metra?

Praha se postupně snaží modernizovat veřejný prostor. Po pokrytí 27 vytíženějších tramvajových a autobusových zastávek signálem Wi-Fi chce dále pokračovat v jeho rozšiřování i pod zem – do stanic metra. Nejvytíženější vestibuly tak dostanou internetové pokrytí.

V první vlně se bude jednat o stanice Hlavní nádraží, Pražského povstání, Náměstí Republiky, Smíchovské nádraží a Florenc. Pokud se Wi-Fi osvědčí mezi širokou veřejností, chtějí ji příští rok rozšířit i mezi další zastávky metra. První stanice se otevřou bezdrátovému připojení už na konci září.

Nejvytíženější stanice pražského metra dostanou v rámci modernizace Wi-Fi pokrytí
Zdroj: Aktron/Wikimedia Commons

Snahy hlavního města o modernizaci stanic metra jsou určitě krokem vpřed, bohužel však neřeší tolik diskutované pokrytí tunelů klasickým mobilním signálem.

Ten je stále dostupný jen na trase A mezi stanicemi Bořislavka a Motol. Kromě několika nadzemních stanic na trase B se o volání a samozřejmě ani o datovém připojení bohužel stále nelze bavit. Podle snah DPP měl už letos být mobilní signál na červené lince C mezi stanicemi Muzeum a Roztyly, bohužel se jim však nepovedlo vyjednat takové podmínky, aby byly spokojeny obě strany. Pražský dopravce chce mít totiž od operátorů datový přehled o cestujících přes jejich SIM karty, na což operátoři nechtějí přistoupit. I z toho důvodu se spor pořád tak táhne.

Domů
Sdílet
Diskuse