Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. prosince 2017 17:27
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Z oceánu byl vyloven humr s „vytetovaným“ logem Pepsi na klepítku. Objev rozproudil debaty o znečištění životního prostředí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Kanaďané objevili humra poznamenaného lidským odpadem. Obrázek vyvolává debatu ohledně znečištění moří.

Kanadské rybářské posádce se podařil vskutku netradiční úlovek. Ve vodách u ostrova Grand Manan v Novém Brunšviku totiž nalezli humra s „vytetovaným“ modro-červeným logem nápoje Pepsi na jednom z klepítek, který následně znovu rozproudil debaty ohledně rostoucího znečištění životního prostředí. 

Jak informuje britský server The Guardian, neobvyklého úkazu na těle mořského živočicha si jako první všimla Karissa Lindstrandová, která údajně vypije až 12 plechovek Pepsi denně, a proto s rozpoznáním loga značky neměla sebemenší problém. „Vypadalo to jako otisk přímo na humrově klepetu,“ uvedla. Jak se tam ale dostal, nikdo netuší.

Někteří se domnívají, že humr kolem plechovky nějakým způsobem obrostl, podle jiných se zase část plechovky na živočichovi přichytila a už tam zůstala. Další si myslí, že logo nepochází z plechovky, ale z krabice na nápoje Pepsi. 


Lindstrandová tyto teorie popírá a prohlásila, že obrázek na zvířeti se zdál být rozpixelovaný, což by prý napovídalo tomu, že skutečně nepochází z plechovky, na druhou stranu pocházet nemůže ani z žádné krabice, protože logo na nich je na humrovo klepeto příliš veliké. Jednat se nemůže ani o papírový obal, protože ten by se v oceánu rozložil. „Stále nemůžu přijít na to, co to vlastně bylo,“ řekla.

Po zveřejnění nálezu se v posledních dnech znovu oživila diskuze ohledně rostoucího znečištění životního prostředí. Podle odhadů každým rokem ve světových mořích skončí 5 až 13 milionů tun plastového odpadu, který pak vodní ptactvo, ryby a další živočichové mohou spolknout. Bezohlednost k životnímu prostředí může podle britské námořnice Ellen MacArthurové vést až k tomu, že do roku 2050 bude v mořích na hmotnost více plastu než ryb.

Domů
Sdílet
Diskuse