Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. prosince 2017 16:36
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Pizza se právě dostala na seznam UNESCO. Itálie slaví velké vítězství

GASTRO
Uložit Uložené

Itálie slaví. Její pizza se dostala na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Před nedávnem jsme tě informovali o touze Itálie dostat svoji pizzu na seznam UNESCO, což se mohlo zpočátku leckomu jevit jako možná trochu nereálný plán, ten se však právě po třech letech snažení a petici s dvěma miliony podpisy konečně podařilo uskutečnit.

Zahrnutí přípravy tradiční neapolské pizzy na seznam světového nehmotného kulturního dědictví potvrdila Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) během dnešního jednání v Jižní Korei.

Pro Itálii se tak jedná o nemalé vítězství, na svoji pizzu jsou totiž mimořádně hrdí a zařazením na seznam UNESCO chtěli docílit především toho, aby svou národní specialitu ochránili před fastfoodovými giganty či směrnicemi Evropské unie. Neapolský způsob přípravy pizzy se prý datuje až do 16. století, pochutina se vyznačuje tenkou kůrkou a peče se výhradně v cihlové troubě vytápěné dřevem. Mezi nejrozšířenější druhy patří pizza Margherita, k jejíž přípravě se používá bazalka, mozzarella, olej a rajčata.

Za chutnou pizzou však nemusíš jezdit až do Neapole, dopřát si ji totiž můžeš i přímo zde, o čemž tě přesvědčí naše testy těch nejlepších podniků v Praze a Bratislavě.

Pizza se právě dostala na seznam UNESCO. Itálie slaví velké vítězství
Zdroj: pixabay.com/Riedelmeier
Domů
Sdílet
Diskuse