Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. prosince 2017 13:24
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Kolem budovy Transgasu se objevil hustý červený dým. Aktivistická skupina bojuje proti jejímu zbourání

KULTURA
Uložit Uložené

Budova Transgasu se dnes dopoledne zahalila do červeného dýmu.

Komplex budov postaven v brutalistním stylu Transgas, jenž stojí na konci prestižní Vinohradské třídy, nejspíše bude moci být zbourán. Na konci listopadu totiž Ministerstvo kultury zastavilo přezkumné řízení, během kterého měl být prohlášen jako památka. 

Znamená to, že padá prozatímní památková ochrana, které se objekt těšil v době řízení a jako bezcenná stavba může být nyní zbořen. Byznys a prachy opět zvítězily nad architekturou a uměním,“ uvedl Klub Za starou Prahu na svých webových stránkách. Stavba z přelomu 60. a 70. let je tedy vystavena demolici, po které by ji nahradila generická skleněná kancelářská budova bez jakékoliv architektonické hodnoty.

I proto se opět ozvala aktivistická skupina Bolt958, která se už v minulosti veřejně ohradila proti zkomerčňování významných prostor galerie Mánes a nalila červenou barvu do Vltavy. Akce s názvem Transgas hoří proběhla ve středu dopoledne a brutalistní komplex se při ní zahalil do hustého červeného dýmu.

Kolem budovy Transgasu se objevil hustý červený dým. Aktivistická skupina bojuje proti jejímu zbourání
Zdroj: Bolt958

Ke svému činu vydali i oficiální manifest: „Snažíte se zbourat budovu, která má obrovskou architektonickou hodnotu, a jejíž unikátní technologické řešení nemá u nás obdoby. Brutalistní budovu, která je pro mnohé inspirací. Místo ní chcete další skleněnou fasádu, kterých je ve městě přespříliš. Město nepotřebuje další unifikované kanceláře, z kterých bohatnou developeři. Město potřebuje zachovávat historickou hodnotu a myslet na to, co odkáže budoucím generacím. Važme si unikátů ve městě a chraňme je. Dejme jim šanci žít!

Kolem budovy Transgasu se objevil hustý červený dým. Aktivistická skupina bojuje proti jejímu zbourání
Zdroj: Bolt958

Domů
Sdílet
Diskuse