Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. února 2018 15:11
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Jsou Češi nezdravý národ? Patříme k nejtlustším v Evropě, nejvíce také kouříme

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

V novém mezinárodním srovnání měst, zpracovaném Českým statistickým úřadem, jsme bohužel opět nevyšli příliš dobře. Tak alespoň tu máme bezpečno.

Stejně jako minulý rok, i letos vyšla studie Českého statistického úřadu. Jedná se především o srovnání České republiky se zeměmi Evropské unie. Srovnává různé aspekty jako tuzemské životní prostředí, úroveň obyvatelstva, práce, zemědělství, školství, ale i životní styl

A právě ten nám opět příliš nelichotí. Češi patří mezi obyvatele Evropy s nejhorším životním stylem – nejvíce se potýkají s nadváhou. Může za to zejména časté přejídání a málo pohybu. Za českými muži už jsou jen Řekové, Malťané nebo Chorvati a obéznější ženy se nachází v Estonsku, Lotyšsku, Maltě a ve Velké Británii.

Jsou Češi nezdravý národ? Patříme k nejtlustším v Evropě, nejvíce také kouříme
Zdroj: pxhere.com

Našinci také vedou ve spotřebě tabáku. Cigarety kouříme spolu s Dány nejvíce v celé Evropě. Tato data jsou však čerpána ještě z doby před zavedením protikuřáckého zákona, takže je možné, že se počet již o něco snížil. Doufáme. 

Z výzkumu vyplynulo, že Česká republika trpí nedostatkem částečných úvazků, což může být problematické pro matky na mateřské dovolené. Výbornou úroveň máme ale v oblasti vzdělávání – 70,9 procent osob dokončilo středoškolské vzdělání ukončené závěrečnou nebo maturitní zkouškou. Z hlediska bezpečnosti jsme na tom také výborně: na sto tisíc obyvatel připadá 19 loupeží.

Domů
Sdílet
Diskuse