Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
10. května 2018 16:28
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Zaplaťte 6 bitcoinů, jinak smažeme maturitní testy ze školního systému. Gymnázium v Plzni napadli hackeři zákeřným softwarem

TECH ČESKO
Uložit Uložené

Škola částku zaplatit odmítla.

Do školních systému soukromého plzeňského Gymnázia Františka Křižíka se nabourali hackeři. Síť se školními daty napadli zákeřným ransomwarem, tedy vyděračským softwarem, který dokáže velmi sofistikovaně zašifrovat dotčené dokumenty. Za odblokování přístupu k těmto datům hackeři požadovali platbu 6 bitcoinů, v přepočtu tedy asi 1,2 milionu korun.

Gymnázium tuto částku zaplatit odmítlo. Data prý každodenně zálohuje a není tedy důvod platit výkupné. Mezi citlivými daty se prý nacházely zápisy, maturitní písemky, přijímací zkoušky i účetnictví. „V tu chvíli se škola ocitla odstřižená od všech svých dat, počítačové sítě, tiskáren i od možnosti kopírovat,“ řekla ředitelka gymnázia Šárka Chvalová. Hackeři poté snížili své výkupné na čtvrt bitcoinu (50 tisíc), i tak nebylo těmto výhrůžkám uposlechnuto.

Ukázalo se totiž, že data jako taková zašifrována nebyla – jen cesta k záloze. I tak ale nešlo o příjemnou záležitost: vzhledem k tomu, že gymnázium nemohlo posílat finanční hlášení a povinné odvody na daňový úřad, hrozí mu pokuty. V prvních dnech od napadení prý byly zachraňovány soukromé počítače učitelů a personálu, poté další školní zařízení. K datům se škola nakonec díky zálohování dostala. 

Pachatel je zatím neznámý, ale v případě správného vysledování jeho bitcoinové peněženky mu hrozí až 4 roky vězení.

Domů
Sdílet
Diskuse