Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. června 2018 20:26
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Češi stále vedou v kouření marihuany. Zkušenosti s ní má téměř 40 procent mladých ve věku 15 a 16 let

ZAJÍMAVOSTI ČESKO MARIHUANA
Uložit Uložené

V Česku vede konopí, Evropu ovládá kokain.

Spotřeba marihuany v České republice se dlouhodobě drží na špičce. Nyní vyšla nová studie Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA), která tuto populární slast mezi Čechy opět potvrdila.

Marihuanu totiž někdy užila pětina Čechů ve věku 15 až 34 let. Mohlo by jít o více než půl milionu obyvatel. Na prvním místě vedeme v kategorii zvlášť mladých. Celkem 37 procent lidí patnáctiletých a šestnáctiletých lidí má s užíváním marihuany zkušenosti. Je to vysoké číslo.

Češi stále vedou v kouření marihuany. Zkušenosti s ní má téměř 40 procent mladých ve věku 15 a 16 let
Zdroj: TASR / KR PZ Banská Bystrica

Kromě konopí si Češi oblíbili i pervitin. Z 291 varen této zakázané látky bylo objeveno 261 právě na území naší republiky. Odtud se šíří i mimo naše hranice – nejvíce pak na Slovensko, do Německa, Španělska, na Kypr, ale i do severní Evropy.

Oblíbené je v Česku i MDMA nebo LSD. Evropa má ale problém jiný. Je jím kokain. Zvýšil se počet lidí, kteří se přihlásili na léčbu při odvykání od této drogy a zaznamenali nějaké problémy v souvislosti s jejím užíváním. Charakteristický bílý prášek, který se dováží na náš kontinent převážně z Jižní Ameriky, je nejčistší za poslední dobu.

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

Protidrogová prevence a politika v Česku prý zároveň patří k té nejúčinnější v Evropské unii. Půl miliardy ročně, které jsou na to vyhrazeny, slouží převážně k prevenci, zbytek jde do různých protidrogových center nebo na program pro výměnu jehel u injekčních stříkaček.

Jedině tak se dá bojovat s infekcemi, které se kvůli sdílení jedné jehly mezi více uživateli drog velmi rychle šíří. Nejrozšířenější infekcí mezi narkomany je žloutenka typu C, a právě ta má nejmenší výskyt právě v Česku kvůli fungujícímu programu.

Domů
Sdílet
Diskuse