Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. července 2018 18:52
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

V Polsku jezdí autobus číslo 666 do Helu. Upozornil na to katolický portál, který linku osočil ze satanizace veřejného prostoru

TECH
Uložit Uložené

Aubous 666 vás nedoveze do pekla, ale na pobřeží Baltského moře.

V silně katolickém Polsku se může prostředkem debaty stát i číslo autobusové linky. Poláci jsou díky své víře daleko alergičtější na nekřesťanské projevy, a tak některé z nich pobouřil autobus číslo 666, který pravidelně jezdí do maloměsta Hel (anglický výraz pro peklo je hell).

Polský katolický plátek Fronda si spoje nedávno povšiml a kvůli autobusu jedoucímu po Helské kose u břehů Baltského moře spustil agitku. Podle redaktorů nejde o náhodu nýbrž o zlý úmysl. 

Pravda je však jinde. Před několika lety proběhla v Gdyni změna pojmenování linek podle evropského modelu a k názvům posledních zastávek přibyl i čísla, aby se pasažéři lépe orientovali. 

A jelikož byla puckému okresu přidělena čísla od 650 do 669, připadlo městečku Hel zrovna 666. Jde o náhodu, o které však informovala již většina polských deníků a je komické, jak novináři z katolické Frondy vzali situaci vážně a o lince psali jako o součásti protikřesťanské propagndy.

Domů
Sdílet
Diskuse