Nahradí brzy rostlinné maso to opravdové?
Nadměrná konzumace masa začíná být velkým tématem současné doby. Příznivci vegetariánství a veganství tuto formu stravy konzumují díky příznivému vlivu na životní prostředí (tedy jejich ekologickou stopu), nezabíjení tolika zvířat na jatkách a dalším benefitům, které může tato strava nabídnout.
Odpůrci však nemohou odpustit rostlinné stravě, že nemůže dostatečně pokrýt všechny živiny, které lidské tělo potřebuje a také, že nedokáže napodobit masovou chuť.
Toto se v posledních letech snaží vyvrátit různé firmy svými rostlinnými výrobky a jednou z nich je i startup Beyond Meat. V USA, Kanadě a např. Hongkongu zažily jejich bezmasé burgery velký boom.
Ač vypadají a chutnají jako skutečné mleté maso, jsou složeny z hrachového proteinu, řepy, kombinace kokosového a řepkového oleje a vody. Lidé si jejich chuť prý nemohou vynachválit, nepoznají rozdíl od masa ze zvířat.
Toto „nemasové maso“ po nabyté popularitě nyní vyráží do Evropy. Prodává se již v Tescu ve Velké Británii a balení dvou kusů tu vyjde na 5,5 libry, což v přepočtu dělá 165 korun. Na Britských ostrovech je do své nabídky zahrnují už i některé restaurace, jež ve své kuchyni preferují důstojnou vegetariánskou variantu.
Maso je podle společnosti Beyond Meat už překonáno. Od roku 2009 experimentuje s veganskými variantami masa – na začátku se orientovala na nahrazení kuřecího, nyní produkuje párky a právě zmiňované burgery. Těch společnost za dva roky prodala v USA na 25 milionů. Do Beyond Meat investoval mj. zakladatel Microsoftu Bill Gates nebo herec Leonardo DiCaprio.
Jestli se dočkáme tohoto rostlinného masa i na tuzemském trhu, zatím není jasné. Ptali jsme se české pobočky Tesca i přímo Beyond Meat, zda neplánuje zahrnout tento produkt i k nám, ale prozatím nám jejich tiskové oddělení na mail nezareagovalo. O věci budeme informovat.