Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. června 2019 22:20
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Muž dostal za hajlování na Václavském náměstí pokutu 30 tisíc a podmínku

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Hajlování nepatří do civilizované společnosti.

Třiačtyřicetiletý muž, který hajloval na dubnové demonstraci politického hnutí SPD, dostal za své konání půlroční podmínku se zkušební dobou dvou let a peněžitou pokutu ve výši 30 tisíc korun.

Trest pro něj dopadl ještě poměrně dobře – za sympatie k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka, ze kterých byl uznán vinným, mu hrozilo i tříleté vězení

Video, na kterém se muž oblečen do vojenské uniformy oddává nepokrytému hajlování, se začalo šířit sociálními sítěmi krátce po skončení demonstrace. 

Muž dostal za hajlování na Václavském náměstí podmínku a pokutu 30 tisíc
Muž dostal za hajlování na Václavském náměstí podmínku a pokutu 30 tisíc Zdroj: Tony Havlík

Policie na místě muže zaregistrovala, ale nijak nezasáhla – prý z taktických důvodů. „Taktika je samozřejmě odlišná od běžného projevu na ulici, protože když policejní hlídka bude projíždět ulicí a na autobusové zastávce bude skupina mladíků hajlovat, budou mít zdviženou pravici, tak postup je zcela odlišný oproti situaci, kdy máte dav, vyhrocenou situaci, jsou proti sobě dva názorově odlišné tábory, hrozí tam vzájemné napadání, konflikty,“ vyjádřila se v dubnu pro Radiožurnál mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová.

Ještě ten den policie hajlujícího muže identifikovala. Kromě něj se této demonstrace „proti diktátu Evropské unie“ zúčastnila i šestačtyřicetiletá žena, která na sobě měla prstýnky a řetízky se svastikou a nacistickými motivy. Podle policie se těmito doplňky otevřeně hlásila k podpoře nacismu. Vyšetřování jejího případu však ještě není uzavřeno.

Domů
Sdílet
Diskuse