Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. října 2019 11:20
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Lime v Praze nedodržuje podmínky, stížností je už příliš mnoho. Město mu vypoví memorandum, služba se musí proměnit

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Zeleným koloběžkám Lime hrozí v Praze rapidní omezování. Město s nimi chce rozvázat memorandum, které stanovilo loni před vstupem společnosti na český trh.

Sdílených koloběžek Lime je v Praze víc než dost, často i na místech, kde je jejich používání zakázáno, služba navíc prý nedodržuje uzavřené memorandum s magistrátem a tomu dochází trpělivost. Zastupitelé proto plánují toto memorandum vypovědět, tak zní jejich postoj. Informují o tom ve své tiskové zprávě.

Memorandum bylo podepsáno loni na podzim, kdy zelené elektrokoloběžky na pražský trh přišly. Podle náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra se musí pravidla pro Lime proměnit a zpřísnit. Stížností je totiž příliš mnoho i přes četná jednání.

Lime v Praze nedodržuje podmínky, stížností je už příliš mnoho. Město mu vypoví memorandum, služba se musí proměnit
Zdroj: Lime

„Vedli jsme se společností Lime mnoho jednání, kde jsme jasně říkali, že společnost musí přijímat zodpovědnost za to, co jejich zákazníci s koloběžkami dělají. Navzdory tomu stále řešíme, že před koloběžkami musí lidé na chodnících uskakovat a zaparkované koloběžky zase brání průchodu. Pokud se tyto situace pořád opakují, nezbývá nám než zavést nová pravidla,“ řekl Scheinherr. 

První podmínkou, kterou chce magistrát stanovit, má být povinné pojištění odpovědnosti, aby byl při incidentu zraněný okamžitě odškodněn. Opatření reaguje na množící se střety uživatelů koloběžek s náhodnými kolemjdoucími, kteří utrpěli zranění.

Doporučeno
Opilý cizinec na koloběžce v Praze srazil ženu. Incident zachytil kamerový systém Opilý cizinec na koloběžce v Praze srazil ženu. Incident zachytil kamerový systém 1. října 2019 17:41

„Trvat budu také na homologaci koloběžek, aby byly způsobilé pro jízdu na silnici, a chci jasně vyřešit i podmínky pro parkování koloběžek,” uvedl dále náměstek. Zruší memorandum, které bylo uzavřeno ještě s předchozím politickým vedením. „Pravidla byla podle něj nastavená příliš měkce,“ myslí si.

Již ke stávajícímu memorandu postupně přidával různé podmínky, které mají pravidla zpřísňovat – od zavedení zón, kde se jejich rychlost automaticky zpomaluje, až po definování jasných míst, kde je možné koloběžky zaparkovat.

Nepřinesla však kýžené ovoce – uživatelé dál porušují pravidla, koloběžky jsou často různě poházené po městě, bezpečnost také nebyla zajištěna vyšší a nezlepšil se ani stav blokování tramvají a autobusů bezohlednou jízdou. Koloběžky využívají v centru hlavně turisté jako atrakci, bohužel méně jako alternativu k veřejné dopravě pro místní. 

„Chodníky v Praze mají zůstat bezpečné, ne aby na nich lidé uskakovali koloběžkám a rodiče s kočárkem neměli kudy projet,” vysvětlil Adam Scheinherr.

Na nové memorandum je společnost Lime připravena„Praha nás již informovala o tom, že chce stávající memorandum s provozovateli sdílených kol a koloběžek upravit a uzavřít jej v nové podobě,“ řekl pro REFRESHER Ondřej Široký, provozní manažer společnosti Lime. 

„Za rok provozování služby jsme získali mnoho zkušeností a na jejich základě již připravujeme koncept nové dohody s městem, který zahrne veškeré nezbytné požadavky na zlepšení aktuální situace v Praze a dá jasná pravidla pro bezproblémové fungování služeb v oblasti mikromobility ve městě,“ dodal. 

Mezi kritiky je i městská část Praha 2, která se nechala slyšet, že na firmu podá trestní oznámení. Lime spravuje 1 500 koloběžek a v Praze zprostředkoval již milion jízd. 

Doporučeno
Monstrum nad Prahou. Autor Stalinova pomníku spáchal sebevraždu, dnes je prostor symbolem svobody a skejtování Monstrum nad Prahou. Autor Stalinova pomníku spáchal sebevraždu, dnes je prostor symbolem svobody a skejtování 25. září 2019 11:49
Domů
Sdílet
Diskuse