Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. ledna 2020 15:13
Čas čtení 1:51
Antonín Havlík

„Mám penzion a neubytovávám homosexuálně nemocné lidi,“ šokoval muž na debatě o manželství pro všechny. Podívej se na video

NEWS
Uložit Uložené

Záznam z debaty, která se konala ve čtvrtek ve Sněmovně, ukazuje, co všechno také padlo v diskuzi o manželství pro všechny.

Ve čtvrtek se v Praze ve Sněmovně uskutečnila debata, která vznikla ve spolupráci s Institutem pro politiku a společnost. Zaštiťoval ji poslanec Patrik Nacher a kromě něj na ní vystoupili příznivci i odpůrci zákona o homosexuálních svazcích. V debatě s veřejností však zaznívaly věty, do kterých musela dokonce v jednu chvíli i vstoupit moderátorka. 

Události se zúčastnila i organizace Jsme fér a ta přišla s videosestřihem toho, co všechno v této veřejné diskuzi někteří účastníci řekli. 

Doporučeno
Dcera Miloše Zemana chce přemluvit otce, aby změnil názor na homosexuální sňatky Dcera Miloše Zemana chce přemluvit otce, aby změnil názor na homosexuální sňatky 6. listopadu 2019 18:54

„Kdo bude určovat, který z těchto exotů ještě bude moct děti adoptovat, a kdo ne?“ ptal se například účastník diskuze a zeptal se, jak chtějí podporovatelé homosexuálních sňatků zaručit, že „opravdu nedojde k těmto absurditám a někdo se nebude chtít sezdat se psem?”

Jiní však ve svých výrocích zašli ještě dál. „Já mám penzión a neubytovávám homosexuálně nemocné lidi. (...) Jde o to, aby jednou, třeba za 20 nebo 30 let jsme se nedostali do takových obludných rozměrů, že bych mohl být třeba označený slovem homofob nebo tak, za tenhle můj zcela normální přístup,“ řekl jeden z dalších přítomných mužů.

V reakci na tato slova vydala iniciativa Jsme fér, která sňatky pro všechny podporuje, na svých sociálních sítích prohlášení:

„Pusťte si sami, jaká slova tam padala. Je nám smutno z té krutosti a nelidských vyjádření vůči těm, které ani sami neznají. Tolik nenávisti a neporozumění... I tohle nám ale dává sílu. Sílu pokračovat, vysvětlovat, o čem manželství pro všechny je. O lásce, rodině, partnerských vztazích. Cením si všech, co jsou v tom s námi a podporují nás,“ poděkovali členové organizace. Ta usiluje o úplné zrovnoprávnění LGBT komunity v Česku.
 

Vůči výrokům se vymezila i poslankyně Barbora Kořanová. „Počítala jsem s konfrontací s jinými názory, ale to, co mnohdy přicházelo z publika, byl šok,“ napsala na svůj Twitter. „Vážně jsem nečekala, že ve 21. století ve svobodné a demokratické zemi bude někdo homosexualitu přirovnávat k pedofilii nebo k zoofilii. To je hnus. Neumím to říct jinak.“

Politička zároveň vyzvala k dalším krokům„Nechme nedůstojných urážek, nechme diskuzí, které hrubě uráží homosexuální páry u nás. Pojďme diskutovat na plénu Poslanecké sněmovny, pojďme hlasovat o předložené legislativě.”

Podle tweetů organizace Jsme fér na debatě zaznívalo více nenávistných a xenofobních komentářů

Domů
Sdílet
Diskuse