Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. srpna 2020 v 18:09
Čas čtení 1:35
Vojtěch Vanda

Trikolóra vyvěsila plakát, na kterém je Schwarzenberg s kosovským prezidentem. Vrah a jeho poskok, stojí v popisku

NEWS KOSOVO
Uložit Uložené

Plakát, na němž Karel Schwarzenberg pózuje s kosovským prezidentem Hashimem Thaçim, jenž je souzen haagským tribunálem, vzedmul vlnu vášnivých reakcí. Václav Klaus ml. se od něj distancuje.

Hnutí Trikolóra jde do volebního boje opravdu zostra. Na Jaroměřicku vyvěsilo plakát s fotografií bývalého ministra zahraničí a čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, jak podává ruku kosovskému prezidentovi Hashimovi Thaçimu, jenž je obžalován z válečných zločinů. V popisku nad jejich hlavami stojí: „Vrah a jeho poskok.“ Předseda hnutí Václav Klaus ml. potvrdil, že o fotografii ví, ale že s ní nemá nic společného.

Doporučeno
„Jsem bílá holka, po***te se, zm**i”, napsala Češka na Twitter a doplnila 5× N-word. Nelituju toho, říká „Jsem bílá holka, po***te se, zm**i”, napsala Češka na Twitter a doplnila 5× N-word. Nelituju toho, říká 7. srpna 2020 v 14:46

„Klaus ml. se ‚distancuje‘ od plakátů Trikolóry z Jaroměřicka slovy ‚Ano, je to pravda.‘,“ sdílel foto plakátu jaroměřické Trikolóry a následnou reakci předsedy hnutí Klause ml. ředitel neziskové organizace Hlídač státu Michal Bláha na Twitter.

Fotografie se objevila na sociální síti Facebook. Pod ní se začaly shromažďovat komentáře, na jeden z nich odpověděl právě i předseda hnutí. „Kdybyste se k tomu plakátu nevyjadřoval, a tím svým způsobem nevymezoval, možná byste udělal lépe. Není na něm nic jiného než pravda,“ zněl komentář uživatelky, který dostal odpověď.

„Ano, ale není to oficiální program Trikolóry pro Vysočinu. Thaçi je správně stíhán soudem v Haagu. Schwarzenbergova role v ‚humanitárním‘ bombardování Srbska a ukradení Kosova je temná, ale teď není v programu Trikolóry útočit na osmdesátiletého pána na sklonku politické kariéry, fakt ne. Zejména v krajské kampani,“ reagoval předseda hnutí.

Doporučeno
Denacifikujme Kosovo, hlásá srbský nacionalista. Co rozpoutalo nový konflikt mezi Bělehradem a Prištinou? Denacifikujme Kosovo, hlásá srbský nacionalista. Co rozpoutalo nový konflikt mezi Bělehradem a Prištinou? 1. srpna 2022 v 16:30

Lidovky.cz následně samy Václava Klause mladšího kontaktovaly. S plakátem odmítl jakoukoliv spojitost. „Vím o tom a samozřejmě se od toho distancujeme, tohle není součástí naší kampaně, podle mých informací je to aktivita nějakého pána z Jaroměřic. Budeme to řešit, máme zhruba 15 tisíc členů a sympatizantů a není možné je všechny uhlídat,“ napsal, načež prý osobně bývalému předsedovi TOP 09 situaci, pokud bude třeba, osvětlí.

Kvůli pošpiňování politických protistran oslovily Lidovky.cz také člena Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran Jana Outlého. „Má to probíhat čestně a poctivě. Pokud by někoho urazila, což by v tomto případně mohl pociťovat Karel Schwarzenberg, tak se může obrátit i na soud,“ uvedl. Karel Schwarzenberg však na dotaz serveru reagoval úplně klidně. „Ještě jsem to neviděl, ale beru to s humorem. Řešit to nebudu,“ odpověděl.

Doporučeno
Anonym nahlásil bombu v pražském metru. Policisté prohledávají zastávky Anonym nahlásil bombu v pražském metru. Policisté prohledávají zastávky 7. srpna 2020 v 16:00

Hashim Thaçi byl 24. června obviněn ze zločinů proti lidskosti v boji proti Srbsku během války na Balkáně, a je souzen Mezinárodním soudním tribunálem v Haagu. Nedávno se však nechal slyšet, že je nevinen. Podobné fotografie s hlavou Kosovské republiky mají i další světoví státníci jako bývalý americký prezident Barrack Obama nebo Madeleine Albrightová.

Domů
Sdílet
Diskuse