Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. září 2020 15:07
Čas čtení 1:18
Vojtěch Vanda

Česko vyřadí Kanárské ostrovy z bezpečných států, nás možná vyřadí Německo

ZAJÍMAVOSTI ČESKO KORONAVIRUS NĚMECKO
Uložit Uložené

Náměstek ministra zdravotnictví Martin Smolek rozebral v ranním rozhovoru pro Radiožurnál důvody, proč Německo uvažuje o takovém kroku.

Německo uvažuje o tom, že by pro Českou republiku, s ohledem na denní přírůstek nakažených, odstranilo ze zeleného seznamu bezpečných zemí, kam by Němci mohli jezdit bez omezení, a udělala pro ni speciální koronavirový režim. Zprávu oznámil náměstek ministra zahraničí Martin Smolek v ranním rozhovoru na Radiožurnálu. Prý se ale jedná o informaci, která je zatím v rovině úvah.

Doporučeno
Situace v Praze je alarmující, řekla hygienička. Zakáže se noční provoz barů a restaurací, rozšíří se i nošení roušek Situace v Praze je alarmující, řekla hygienička. Zakáže se noční provoz barů a restaurací, rozšíří se i nošení roušek 4. září 2020 14:43

„S ohledem na nárůst v posledních několika málo dnech informaci z Německa, že tam zvažují – to podtrhuji, není to ještě zdaleka rozhodnuto – že by buď celou Českou republiku, nebo Prahu dali do nějakého režimu, kdy by byla potřeba pětidenní karanténa, případně v kombinaci s testem,“ poodhalil nové informace v rozhovoru pro Radiožurnál Smolek.

Důvod je jednoduchý: Poslední nárůsty nakažených v Česku jsou enormní. Ve středu přibylo 650 nových nakažených, ve čtvrtek už 680. Jak informuje iROZHLAS.cz, Slovensko má v porovnání s Českou republikou na milion obyvatel pouze třetinový nárůst. 

Smolek zatím neví, jak bude Česko na potenciální karanténní opatření z Německa reagovat. „O tom se skutečně jedná na všech úrovních, počítaje tou nejvíce pracovní, někdy končí, jak víte, až na úrovni premiéra. Ale to je strašně těžké předvídat, protože se dozvídáme o tom, jaký stát nás vyřadí z toho svého zeleného seznamu, skutečně velmi rozdílně,“ řekl Radiožurnálu.

Česko svůj semafor nejspíše také změní. Smolek varuje před situací ve Francii, jelikož se dostala „přes 100 případů incidence za posledních 14 dní přepočteno na 100 000 obyvatel.“ Dnes pro Čechy stala riziková i autonomní oblast Španělska – Kanárské ostrovy. Účinnost by mělo toto nařízení nabýt 14. září.

Doporučeno
V Itálii se utopila sedmnáctiletá Češka, matka ji identifikovala podle náušnic V Itálii se utopila sedmnáctiletá Češka, matka ji identifikovala podle náušnic 4. září 2020 12:20

Každopádně co se týká nejoblíbenější dovolenkové destinace Čechů, Chorvatska, tak tam se žádná změna nechystá, přestože má země u Jadranu mnohem vyšší incidenční číslo než Česko. „Incidenční číslo v případě Chorvatska je sice relativně vysoké – přes 80 – ale za poslední dny se nárůst výrazně zpomalil, situace se tam stabilizovala,“ uvedl náměstek. Zůstane tak na zeleném seznamu.

Domů
Sdílet
Diskuse