Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. září 2020 17:39
Čas čtení 1:00
Ondřej Jarůšek

Příští týden se v Česku zřejmě zavedou tvrdší opatření. Zavřou se střední školy?

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

V nejbližších dnech budou pravděpodobně oznámena další opatření, která mají zpomalit šíření koronaviru.

Během nadcházejících dnů budou s největší pravděpodobností oznámena další bezpečnostní opatření, která u nás mají vést ke zmírnění šíření onemocnění covid-19. V posledních týdnech přibývají noví nakažení drastickým tempem a již několik zemí Evropské unie zařadilo celé Česko nebo jeho části na seznam rizikových krajin.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula, který ve funkci před týdnem nahradil Adama Vojtěcha, dnes v televizním pořadu Partie na stanici Prima nastínil, jaká opatření mohou občané v příštím týdnu očekávat.

Doporučeno
Modelka Barbora Fialová: Práci u Gucciho jsem si vydřela, bylo to jako nějaká reality show (Rozhovor) Modelka Barbora Fialová: Práci u Gucciho jsem si vydřela, bylo to jako nějaká reality show (Rozhovor) 26. září 2020 9:48

Podle jeho představ by mělo být shromažďování lidí během volnočasových aktivit omezeno na 10 až 20 osob, v případě například svateb by to mohlo být 30. V tomto směru se tak chce inspirovat některými zahraničními zeměmi, kde podobná opatření již platí. K ohlášení nových pravidel by mělo dojít zřejmě už ve středu.

Romana Prymulu v nejbližších dnech čeká také jednání s ministrem školství Robertem Plagou, se kterým chce prodiskutovat dočasném zrušení výuky hudební výchovy a tělocviku. Právě při těchto předmětech se totiž žáci nemusí chránit ústenkami, které jsou jinak povinné.

Příští týden se v Česku zřejmě zavedou tvrdší opatření. Zavřou se střední školy?
Zdroj: Úřad vlády ČR

Na stole je také zavření středních škol, které by měly přejít na distanční výuku. Netýkalo by se to pouze prvních ročníků. Na vysokých školách již toto opatření platí, základní školy však Prymula prý tímto způsobem omezovat nechce. O tom, jakou podobu nová opatření nakonec ponesou, se ještě povedou diskuse.

Během soboty v Česku přibylo 1 985 nově nakažených, aktuálně u nás je zhruba 32 tisíc aktivních případů. Počet hospitalizovaných již překročil 800, z toho 181 pacientů je ve vážném stavu. Právě zajištění dostatku lůžek pro osoby s těžkým průběhem nemoci je podle premiéra Andreje Babiše jednou z povinností, kterou před Prymulou stojí.

Doporučeno
Prymula si založil Twitter a vyzval občany, aby si o víkendu četli knížky Prymula si založil Twitter a vyzval občany, aby si o víkendu četli knížky 25. září 2020 13:14
Domů
Sdílet
Diskuse