Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. října 2020 v 12:24
Čas čtení 1:14
Daniel Kopejska

Tři dny se bude po republice konat sbírka Bílá pastelka, lidé mohou přispívat a pomoci tak nevidomým

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Od 12. do 14. 10. 2020 se koná již jednadvacátý ročník sbírky Bílá pastelka. Vybrané peníze slouží k podpoře slabozrakých a nevidomých.

V českých městech se už od roku 2000 každoročně pořádá sbírka Bílá pastelka, která podporuje nevidomé a lidi se zrakovým postižením. 21. ročník sbírky se koná od 12. října do 14. října a v ulicích 250 českých měst se budou pohybovat dvojice dobrovolníků, kteří budou vybírat a za odměnu rozdávat bílé pastelky. Bílá pastelka je totiž symbolem nevidomých, obrázek s použitím takové pastelky není vidět, zároveň připomíná bílou slepeckou hůl.

Sbírku pořádá Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR. Dárce příspěvkem podpoří nácvik chůze s bílou holí, výcvik vodících psů pro nevidomé, zaměstnávání zrakově postižených, výuka práce na počítači pro nevidomé, knihovna digitálních dokumentů a další projekty.

Minimální cena pastelky je 30Kč. Od počátku konání sbírky rozdali po městech dobrovolníci přes tři miliony pastelek. Dobrovolníci často pocházejí z řad středoškoláků, jejich počet bude letos kvůli epidemiologické situaci snížený. Přispět můžete i online pomocí QR kódu, na účet nebo DMSkou. Dobrovolníci se dají najít podle triček s logem Bílé pastelky, jejich pokladničky jsou po akci z celé republiky svezeny do Prahy, kde jsou otevírány a jejich obsah počítán.

Den po skončení sbírky je také mezinárodní den bílé hole. Vyhlášení jejich dne pomohlo k další emancipaci zrakově postižených osob nejen v USA, nýbrž po celém světě. 

Nevidomí lidé to ani dnes nemají ve společnosti jednoduché, internetem otřásl například případ řidiče taxislužby Bolt, který v únoru tohoto roku vyhodil nevidomou ženu s auta i s jejím psem.

Doporučeno
Taxikář vyhodil ze svého auta nevidomou ženu. Vadil mu její vodící pes Taxikář vyhodil ze svého auta nevidomou ženu. Vadil mu její vodící pes 17. února 2020 v 18:38
Domů
Sdílet
Diskuse