Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. října 2020 12:24
Čas čtení 1:14
Daniel Kopejska

Tři dny se bude po republice konat sbírka Bílá pastelka, lidé mohou přispívat a pomoci tak nevidomým

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Od 12. do 14. 10. 2020 se koná již jednadvacátý ročník sbírky Bílá pastelka. Vybrané peníze slouží k podpoře slabozrakých a nevidomých.

V českých městech se už od roku 2000 každoročně pořádá sbírka Bílá pastelka, která podporuje nevidomé a lidi se zrakovým postižením. 21. ročník sbírky se koná od 12. října do 14. října a v ulicích 250 českých měst se budou pohybovat dvojice dobrovolníků, kteří budou vybírat a za odměnu rozdávat bílé pastelky. Bílá pastelka je totiž symbolem nevidomých, obrázek s použitím takové pastelky není vidět, zároveň připomíná bílou slepeckou hůl.

Sbírku pořádá Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR. Dárce příspěvkem podpoří nácvik chůze s bílou holí, výcvik vodících psů pro nevidomé, zaměstnávání zrakově postižených, výuka práce na počítači pro nevidomé, knihovna digitálních dokumentů a další projekty.

Minimální cena pastelky je 30Kč. Od počátku konání sbírky rozdali po městech dobrovolníci přes tři miliony pastelek. Dobrovolníci často pocházejí z řad středoškoláků, jejich počet bude letos kvůli epidemiologické situaci snížený. Přispět můžete i online pomocí QR kódu, na účet nebo DMSkou. Dobrovolníci se dají najít podle triček s logem Bílé pastelky, jejich pokladničky jsou po akci z celé republiky svezeny do Prahy, kde jsou otevírány a jejich obsah počítán.

Den po skončení sbírky je také mezinárodní den bílé hole. Vyhlášení jejich dne pomohlo k další emancipaci zrakově postižených osob nejen v USA, nýbrž po celém světě. 

Nevidomí lidé to ani dnes nemají ve společnosti jednoduché, internetem otřásl například případ řidiče taxislužby Bolt, který v únoru tohoto roku vyhodil nevidomou ženu s auta i s jejím psem.

Doporučeno
Taxikář vyhodil ze svého auta nevidomou ženu. Vadil mu její vodící pes Taxikář vyhodil ze svého auta nevidomou ženu. Vadil mu její vodící pes 17. února 2020 18:38
Domů
Sdílet
Diskuse