Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
16. února 2021 15:55
Čas čtení 1:03
Tereza Šnajdrová

Adam Vojtěch bude velvyslancem ve Finsku. Podle opozice je to výsměch

NEWS ADAM VOJTĚCH MILOŠ ZEMAN
Uložit Uložené

Chybí už jen podpis prezidenta Miloše Zemana a bývalý ministr zdravotnictví může zamířit do Helsinek.

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který na svém postu skončil na podzim minulého roku, míří do Finska jako velvyslanec. Již dříve mluvil o odchodu z politiky a jeho diplomatické ambice podpořil také Andrej Babiš (ANO). Opozice tento krok však kritizuje a někteří ho označují jako odměnu za oddanost premiérovi, informují Seznam Zprávy.

Doporučeno
Za rvačku ve Sněmovně Volný zaplatí jedním poslaneckým platem Za rvačku ve Sněmovně Volný zaplatí jedním poslaneckým platem 16. února 2021 14:58

Exministr zdravotnictví Adam Vojtěch končí s politikou a jako velvyslanec zamíří do Finska. Na tento post ho údajně navrhl přímo premiér Andrej Babiš (ANO), který má bývalého ministra zdravotnictví v oblibě, a proto se neočekává, že by s jeho vysláním do Helsinek nesouhlasil prezident Miloš Zeman, jehož podpis je pro tento přesun podstatný.

Podle opozice se jedná o odměnu za oddanost premiérovi, neboť diplomacii je nutné studovat a ačkoliv má Adam Vojtěch vystudovaná práva, zkušeností se zahraniční politikou pravděpodobně nemá tolik, aby se mohl stát velvyslancem.

Doporučeno
KVÍZ: Dokážeš přiřadit politika k jedné z těchto legendárních hlášek? KVÍZ: Dokážeš přiřadit politika k jedné z těchto legendárních hlášek? 10. února 2021 18:18

Moje poznámka není osobní, ale systémová: Raketové diplomatické kariéry tohoto typu by příští vláda měla rázně ukončit. Jsou demotivující pro mladé profesionální diplomaty a takhle se diplomatický sbor budovat nemá,“ napsal na Twitter Miroslav Kalousek (TOP09).

Do Vojtěchových diplomatických ambicí se opřel také předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. „Já myslím, že se v diplomacii Adam Vojtěch už naplno osvědčil. Diplomacii rektálního alpinismu zvládl. Obstál i v náročné zkoušce ‚řeknete jméno‘ a nebojí se nebýt slušný. Všechny základní předpoklady, aby prošel vládní nominací a podpisem prezidenta tak splňuje,“ stojí v jeho tweetu.

Pozadu nezůstala ani ODS, která dokonce zveřejnila přehled základních slovíček, se kterými by si prý měl bývalý ministr ve Finsku vystačit

Doporučeno
Prostředí politiky pro mě nebylo úplně kultivující. Atmosféra společnosti se od jarního období výrazně posunula, říká Vojtěch Prostředí politiky pro mě nebylo úplně kultivující. Atmosféra společnosti se od jarního období výrazně posunula, říká Vojtěch 1. listopadu 2020 8:45
Domů
Sdílet
Diskuse