Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Viasat.
22. prosince 2021 v 15:30
Čas čtení 2:52
Sponzorovaný obsah

Toto je první evropská superstar. Ikonická císařovna Sisi je stejně krásná jako chladná

Toto je první evropská superstar. Ikonická císařovna Sisi je stejně krásná jako chladná
Zdroj: Viasat History
HISTORIE
Uložit Uložené

Příběh císařovny Sisi si můžeš pustit již od 26. prosince na kanále Epic Drama.

Některé osobnosti jsou skutečně výjimečné. V současnosti si často ani nevzpomeneme na zajímavé příběhy lidí z historie, které nás ale mohou inspirovat a posunout ve vlastních životech. Mezi takové osobnosti rozhodně patří císařovna Sisi, která si podmanila Evropu svou krásou i moudrostí, ale která se sama musela potýkat s řadou vnitřních výzev, o kterých většina lidí ví jenom ze svých nočních můr.

Nejen fanoušky historie a slavných osobností potěší nový seriál Sisi, který uvede televizní stanice Epic Drama již 26. prosince. V šesti epizodách objevíš osud jedné z největších ikon mezi evropskými panovníky a seznámíš se se všemi radostmi i strastmi, s nimiž se překrásná panovnice s velkými sny musela setkat. Věříme, že témata, která se na pódiu monarchie 19. století odehrávají zůstávají aktuální a v mnoha okamžicích se rozhodně najdeš.

Zhlédnout seriál
Sissi
Zdroj: Epic Drama

První evropská superstar

Císařovna Sisi představovala snad vůbec první evropskou superstar. Ve své době mezi lidmi rezonovala její jedinečná krása, kterou podtrhovaly jemné rysy. Svým uhrančivým obličejem byla známá již jako dítě dvou aristokratů v nepříliš šťastném manželství. Když potom vstoupila do věku teenagerky, otevřely se před ní zcela nové dveře. 

Z bezstarostné a rebelující teenagerky se najednou stala žena zamilovaná do výjimečného muže – císaře Františka Josefa I. Slavný vládce, který byl zároveň bratrancem císařovny Sisi, ale nebyl takovým partnerem, o kterém tehdy šestnáctiletá šlechtična snila, a její život nenaplňovala taková idylka, jak by se mohlo zdát.

Sissi
Zdroj: Epic Drama

To Sisi pocítila již během prvních dní, co se přestěhovala na císařský dvůr. Návyky, které se celý život učila a život, na nějž byla zvyklá, musela překopat v podstatě od základů. Mimo to, že se musela pustit do studia nových zemí, které nyní patřily pod vládu novomanželů, bylo od ní vyžádováno striktní dodržování dvorské etikety. Do toho tehdy patřil i požadavek, aby se naučila mluvit čistou Němčinou, tedy jazykem zbaveným bavorského dialektu. Kromě tlaku dvora začala brzy prožívat i první peripetie ve vztahu.

František Josef I. byl velmi štědrý muž. Podle zvyklosti dal své choti 12 tisíc dukátů jako „kompenzaci za ztrátu panenství“ a příspěvek 100 tisíc dukátů, s nimiž mohla Sis nakládat podle svého uvážení. Vedle tohoto příspěvku také císař platil všechny výdaje své ženy. Mimo náklady na dopravu či stravování také hradil její ošacení, koně a platil její personál. Jak je ale známo, peníze nejsou ve zdravém vztahu to jediné podstatné.

Krátce po tom, co se aristokraté vzali, se vzájemně odcizili. Od roku 1875 měl pak František Josef I. poměr s Annou Nahowskou, s níž údajně zplodil i dceru, o dva roky později začal jeho milenecký vztah s herečkou Kateřinou Schrattovou, s níž jej císař udržoval až do konce života. Těžko dnes soudit, co za odloučení obou manželů mohlo. Dost možná se jednalo o ztrátu malé dcerky Žofie, což pro Sisi představovalo takovou ránu, že vůči dětem i manželovi zůstala chladná až do smrti. I přes tyto problémy se proslýchá, že láska Františka Josefa vůči Sisi trvala a že její smrt v roce 1898, kdy byla zavražděna, panovníka velmi zarmoutila.

Žádný oltář historické osobnosti

Seriál Sisi zachycuje život císařovny až po osudný moment, kdy císařský pár ztratí svou nejstarší dceru Žofii. V seriálu uvidíš příběh rozpačité lásky a tíhy těžkých rozhodnutí, která  musela Sisi za svůj krátký život učinit, aby se stala plnohodnotnou vládkyní. 

Sissi
Zdroj: Epic Drama

Do jejího života tě vtáhne Dominique Devenport, kterou si možná pamatuješ z televizního filmu Head In The Clouds z roku 2012 nebo z o rok mladšího snímku Night Train to Lisabon. „Když se řekne Sisi, představím si jakýsi oltář, okolo kterého panuje mnoho legend a mnoho mýtů,“ vzpomíná herečka v rozhovoru pro Hollywood Reporter. „Chci ji ale představit jinak a jsem ráda, že mohu ukázat, jakým člověkem skutečně byla: Odvážnou ženou se silnými emocemi a velkými sny,“ dodala. Roli jejího manžela pak ztvárnil Jannik Schümann, známý třeba z filmu Close to the Horizon z roku 2018.

Pokud si ale myslíš, že se jedná o další historický seriál, který nudně odvypráví příběh známého panovíka nebo panovnice, vyvedeme tě z omylu. Sisi na kulisách habsburské Evropy rozehrává psychologický příběh, který je aktuální napříč stoletími. Motivy jako láska, hledání svého místa ve společnosti nebo komplikované rodinné vztahy jsou stále důležitým tématem. Úkolem seriálu je teď představit první evropskou celebritu ve světle křehkosti a problémů současné generace.

Na seriál se můžeš podívat již od 26. prosince (dva dny po narození slavné panovnice) na streamovací platformě Epic Drama

Sledovat Sisi
Domů
Sdílet
Diskuse