Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
17. prosince 2021 14:27
Čas čtení 1:08
Tereza Šnajdrová

VIDEO: Vesmírná loď NASA poprvé v historii vstoupila do sluneční atmosféry

VIDEO: Vesmírná loď NASA poprvé v historii vstoupila do sluneční atmosféry
Zdroj: NASA/propagační materiál/volně k užití
NEWS NASA
Uložit Uložené

Sonda Parker Solar Probe se na tento krok připravovala 60 let.

NASA hlásí nevídaný úspěch. Její vesmírná loď Parker Solar Probe se poprvé v historii proletěla vnější atmosférou Slunce, a to již v dubnu tohoto roku, avšak analýza dat tento krok potvrdila až nyní. Sonda Parker musela odolat intenzivnímu teplu a radiaci, aby se jí podařilo získat nové poznatky o tom, jak funguje Slunce. Na let sluneční atmosférou se NASA připravovala 60 let.

Doporučeno
První živí roboti světa se mohou sami rozmnožovat. Vědci jsou tímto objevem fascinováni První živí roboti světa se mohou sami rozmnožovat. Vědci jsou tímto objevem fascinováni 30. listopadu 2021 16:58

Stejně jako přistání na Měsíci umožnilo vědcům porozumět tomu, jak vznikl, let sluneční atmosférou je obrovským krokem pro lidstvo, který nám pomůže odhalit informace o naší nejbližší hvězdě a jejím vlivu na Sluneční soustavu,“ uvedla Nicola Fox, ředitelka heliofyzické vědecké divize NASA.

NASA se na odvážný krok připravovala více než 60 let a nyní může slavit. Sonda Parker Solar Probe totiž 28. dubna 2021 zdolala jednu z nejodvážnějších misí, avšak na přesnou analýzu letu a jeho úspěšnost jsme si museli pár měsíců počkat.

Parker doletěl až k Alfvénské kritické hranici, tedy k vnějšímu okraji korónu, který se nachází zhruba 13 milionů kilometrů od viditelného povrchu Slunce. Sonda pak během pěti hodin nad a pod touto hranicí proletěla hned třikrát. „Magnetické pole Slunce je uvnitř koróny velmi silné a pohybuje se v něm mnoho částic. Vesmírná loď byla obklopena materiálem, který pochází přímo ze Slunce,“ okomentoval úspěch Stuart Bale z Kalifornské univerzity v Berkley

Vědci jsou letem fascinováni, protože ve sluneční atmosféře dochází k mnoha klíčovým procesům, které až doposud nebylo možné vysvětlit. S novými daty, které loď Parker Solar Probe získala, by se jim ale konečně mohlo podařit rozklíčovat a pochopit určité procesy. 

Domů
Sdílet
Diskuse