Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
26. dubna 2022 12:45
Čas čtení 1:28
Vojtěch Vanda

VIDEO: Americký youtuber úmyslně havaroval s letadlem kvůli zhlédnutí

VIDEO: Americký youtuber úmyslně havaroval s letadlem kvůli zhlédnutí
Zdroj: Pixabay/schauhi
OSOBNOSTI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) YOUTUBE
Uložit Uložené

Co všechno jsou youtubeři ochotní udělat pro vyšší počet zhlédnutí? Americká Federální letecká správa (FAA) uvedla, že youtuber Trevor Jacob například úmyslně havaroval se svým letadlem.

Americký youtuber Trevor Jacob úmyslně havaroval se svým letadlem kvůli tomu, aby získal více zhlédnutí. Vyplývá to z vyšetřování nehody americké Federální letecké správy (FAA), která pilotovi odebrala licenci. Posudek vypracovala z videa, které youtuber sdílel na internet. O incidentu informoval The Guardian.

Doporučeno
YouTube vrátil účet Číňanovi, který informoval o válce na Ukrajině. Kvůli videím čelil i nenávistným komentářům YouTube vrátil účet Číňanovi, který informoval o válce na Ukrajině. Kvůli videím čelil i nenávistným komentářům 7. dubna 2022 14:30

Jacob letěl se svým jednomotorovým letadlem 24. listopadu minulého roku nad Národním parkem Los Padres v Kalifornii, když mu motor podle záběrů z letadla vypověděl službu. „Jsem přímo nad horami a vypověděl mi motor,“ reagoval s doprovodem nadávek Jacob, když se rozhodoval, co udělá. Nakonec se rozhodl ke skoku z letadla, jelikož měl s sebou padák.

Pilot celý incident včetně havarování letadla, následného seskoku, letu vzduchem i bloudění horami natočil na video, jež nahrál na YouTube. Pojmenoval jej „I Crashed My Plane“ (Havaroval jsem se svým letadlem), které má do dnešního dne skoro 2,3 milionu zhlédnutí.

Provedl kaskadérský kousek

I když se jednalo o hektický zážitek, v němž Jacobovi zřejmě hrozila i ztráta života, americká Federální letecká správa zakončila vyšetřování incidentu očima nezávislého pozorovatele. Dle jejího mínění se pilot vysokohorského jednoplošníku Taylorcraft BL-65 1940 nezachoval zodpovědně.

„Dne 24. listopadu 2021 jste ukázal, že vám chybí úsudek a odpovědnost tím, že jste se rozhodl vyskočit z letadla pouze pro to, abyste jeho havárii mohl natočit,“ stojí v posudku agentury. Jako důkaz k tomuto tvrzení mají kamery připevněné na křídlech letadla včetně té, která byla přímo namířena na leteckou vrtuli. 

Doporučeno
Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot 18. dubna 2024 13:00

Agentura ale popsala ještě další důkazy a pochybení během letu. Jacob měl na sobě padák, což samo o sobě mohlo znamenat, že chtěl z letadla skočit. Také otevřel levá dvířka u pilota při letu ještě předtím, než vůbec promluvil o poruše motoru. Navíc, když mu začal vynechávat motor, nevyslal nouzový signál řízení leteckého provozu a dostatečně nepokusil motor restartovat zvýšením proudu vzduchu kolem vrtule.

Mnohem zvláštnější je ale fakt, že se pilot nepokusil nouzově přistát v příhodných oblastech, kterých bylo v okolí údajně dost. Byla mu proto odebrána letecká licence, o kterou si bude moci zažádat nejdříve za rok.

„Netušil jsem, že sdílení videa, ve kterém se mé dobrodružství zvrtlo, nadzvedne tolik lidí ze židle,“ reagoval Jacob v dalším videu. „Letecká komunita je na mě hodně tvrdá. Přemýšlím o tom, že s tím seknu jen proto, že mě nesnáší,“ dodal

Domů
Sdílet
Diskuse