Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. června 2022 15:38
Čas čtení 1:46
Vojtěch Vanda

V Británii slaví 70. výročí panování královny Alžběty II.

V Británii slaví 70. výročí panování královny Alžběty II.
Zdroj: TASR/AP Photo/Alastair Grant, File
ZAJÍMAVOSTI ALŽBĚTA II. VELKÁ BRITÁNIE
Uložit Uložené

Britská panovnice oslavuje své platinové výročí na trůnu a celá Británie s ní. Velkolepé oslavy budou nejen v rámci země, ale celého Commonwealthu probíhat od čtvrtka do neděle.

Velká Británie na počest nejdéle vládnoucí panovnice v historii země odstartovala velké oslavy. Alžběta II. slaví 70 let na trůnu, což nejen pro ni, ale i pro celý ostrovní stát znamená velké jubileum. Od čtvrtka do neděle se v rámci celého státu uskuteční tisíce akcí spojené s touto událostí včetně vojenské přehlídky, pouličních oslav či jiných společenských či náboženských akcí. Britská vláda proto až do neděle vyhlásila státní svátek. Informuje BBC.

Doporučeno
Britská královna Alžběta II. oslavila 96 let. Firma Mattel na její počest vyrobila novou Barbie Britská královna Alžběta II. oslavila 96 let. Firma Mattel na její počest vyrobila novou Barbie 21. dubna 2022 17:09

Přestože Alžběta II. oslavila své platinové výročí vládnutí oficiálně již 6. února, oslavy byly naplánovány na tento týden. První velkou akcí, která odstartovala výroční veselí, byla vojenská přehlídka Trooping the Colour, jež se na počest panovníků podle Deníku N koná od roku 1748. 

Akce proběhla ve vládní čtvrti Whitehall v Londýně, kam si mělo zakoupit vstupenky až 7 tisíc diváků. Dohromady se mělo městem projít na 1400 vojáků, složených z příslušníků Irské gardy, prvního praporu Britské armády a královské gardy, 400 hudebníků a 240 koní. Na závěr mělo nad průvodem přeletět na 70 letadel královského letectva, které měla královská rodina sledovat z Buckinghamského paláce.

Tím však oslavy zdaleka nekončí. Napříč celým britským Commonwealthem vzplane přes 1500 signálních ohňů. Během výročního zažehnutí budou sbory zpívat novou Píseň pro Společenství (Song for the Commonwealth). Co se dalších kulturních akcí týče, ty svou přítomností poctí také největší hvězdy tamní scény. Královně zahraje kapela Queen, Ed Sheeran nebo Alica Keys. 

Alžbětě II. k jejímu výročí již blahopřáli i světové osobnosti v čele s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a papežem Františkem. Královně zaslal dopis s blahopřáním i český prezident Miloš Zeman. 

Doporučeno
Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím 18. dubna 2024 17:43

„Velmi rád vzpomínám na naše poslední osobní setkání v Buckinghamském paláci v červnu roku 2017. Pro mě osobně se jednalo o nesmírnou čest a o jeden z nejsilnějších okamžiků v rámci mého mandátu v prezidentském úřadě,“ uvedl v dopise Zeman.

96 let

Letošní rok je pro britskou panovnici výjimečný i z toho důvodu, že oslavila již 96. narozeniny. Jak jsme tě informovali, firma Mattel při této příležitosti vyrobila královninu Barbie.

Alžběta II. se poté, co se v únoru nakazila koronavirem, snaží stranit veřejného života. Podle jejího vyjádření ji nemoc velmi vyčerpala. Britská panovnice nicméně oslavila své narozeniny v kruhu své rodiny na venkovském sídle Sandringham v Norfolku, které měl rád její manžel, princ Filip. Tento rok je totiž první, v němž oslavy probíhají bez něj. Zemřel minulý rok.

Mohlo by tě zajímat:
Nejlepší romantické filmy na Netflixu
– V naší filmové databázi najdeš spoustu tipů na různé akční a jiné filmy z celého světa. Objevuj, hodnoť a recenzuj své oblíbené filmy.
10 nejlepších hororů 21. století, které tě možná vyděsí a zaujmou více než hollywoodské strašidelné filmy
Domů
Sdílet
Diskuse