Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub REFRESHER+ už od 25 Kč během prvních tří měsíců 😱
4. listopadu 2022 v 9:17
Čas čtení 1:36
Radim Šlechta

Dýňová polévka: Recept pro mlsné i časově vytížené

GASTRO GASTRONOMIE RECEPTY VEGANSKÉ RECEPTY
Uložit Uložené

Připrav si s námi skvělou podzimní pochoutku.

Dýňová polévka k podzimu neodmyslitelně patří. Jednoduchou snídani, oběd i večeři si můžeš udělat doma ani ne během půl hodiny. A věř tomu, že ti v hrnci moc dlouho nevydrží. Připravili jsme si pro tebe dva recepty na skvělou dýňovou polévku. První z nich je vymazlená pecka, ten druhý se ti bude hodit, pokud máš doma dýni, nevíš, co s ní, a nechce se ti do obchodu. I tak si ale na jednoduché polévce pochutnáš.

Dýně.
Dýně. Zdroj: Wikimedia Commons/Martin Doege

Připrav si:

  • Dýni hokaido
  • Dvě mrkve
  • Šalotku
  • Hrníček kokosového mléka
  • 5 cm zázvoru
  • Dvě až tři lžíce másla
  • Kari, římský kmín, sůl a pepř
  • Česnek
  • Chilli papričku (nemusí být)
  • Vodu dle potřeby

Postup:

Mrkev a dýni si nakrájej na středně velké kostky a šalotku, česnek, zázvor (a případně chilli papričku) nadrobno. Není potřeba velká preciznost, na konci polévku stejně proženeš mixérem. Na másle a středním žáru orestuj šalotku a nech ji zezlátnout. Přidej česnek, zázvor a chilli, lžičku kari, lžičku římského kmínu a chvilku opékej tak, aby ti obsah hrnce provoněl kuchyň. 

Doporučeno
6 zero-waste hacků, jak využít zbytky potravin, které normálně vyhazuješ 6 zero-waste hacků, jak využít zbytky potravin, které normálně vyhazuješ 14. listopadu 2024 v 10:30

Přidej mrkev a dýni a nech je opékat společně se základem, než se prohřejí a nabalí na sebe chutě. Celou směs zalej kokosovým mlékem, vodou a pod pokličkou na mírném plameni vař, než bude zelenina měkká (trvá to 15–30 minut). Obsah hrnce nelej do mixéru a proměň směs v jemný krém. Ochutnej a podle potřeby dochuť solí, pepřem nebo jiným kořením ze seznamu. Podávej s čerstvým koriandrem, chilli olejem, sušeným chilli nebo lžící zakysané smetany, podle toho, co máš nejradši.

Dýňová polévka
Zdroj: Unsplash/Monika Grabkowska/volně k užití

Tento recept jsme otestovali od My Cooking Diary a naprosto nás nadchnul. Polévka je skvělá, pochutnáš si jak ty, tak i tvoje návštěvy. Pokud se ti ale nechce na nákup, poradíš si jen s pár základními ingrediencemi.

Připrav si:

  • Dýni hokaido
  • Šalotku
  • Zeleninový vývar
  • Olivový olej
  • Kari, sůl, pepř a sušený zázvor
  • (Rostlinnou) smetanu

Postup:

Začínáš stejně jako s plnou verzí receptu. Na oleji si orestuješ šalotku (můžeš použít i cibulku), zaprášíš kořením a přidáš dýni. Po pár minutách restování to celé zaleješ zeleninovým vývarem a vaříš, než je dýně měkká. Směs hoď do mixéru a rozmixuj. Ochutnej a dochuť podle svých preferencí. Nakonec přidej smetanu na zjemnění. Polévku můžeš ozdobit koriandrem.

Tip: Zeleninový vývar si můžeš koupit již hotový v některých obchodech. Prodává jej například Delmart. Uchovávat si ale můžeš i svůj domácí. Při vaření jednoduše házej veškeré zbytky zeleniny do vody a pomalu na mírném plameni vyvářej. Využiješ tak jednotlivé ingredience na maximum. 
Domů
Sdílet
Diskuse