Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub REFRESHER+ už od 25 Kč během prvních tří měsíců 😱
4. listopadu 2022 v 9:17
Čas čtení 1:36
Radim Šlechta

Dýňová polévka: Recept pro mlsné i časově vytížené

GASTRO GASTRONOMIE RECEPTY VEGANSKÉ RECEPTY
Uložit Uložené

Připrav si s námi skvělou podzimní pochoutku.

Dýňová polévka k podzimu neodmyslitelně patří. Jednoduchou snídani, oběd i večeři si můžeš udělat doma ani ne během půl hodiny. A věř tomu, že ti v hrnci moc dlouho nevydrží. Připravili jsme si pro tebe dva recepty na skvělou dýňovou polévku. První z nich je vymazlená pecka, ten druhý se ti bude hodit, pokud máš doma dýni, nevíš, co s ní, a nechce se ti do obchodu. I tak si ale na jednoduché polévce pochutnáš.

Dýně.
Dýně. Zdroj: Wikimedia Commons/Martin Doege

Připrav si:

  • Dýni hokaido
  • Dvě mrkve
  • Šalotku
  • Hrníček kokosového mléka
  • 5 cm zázvoru
  • Dvě až tři lžíce másla
  • Kari, římský kmín, sůl a pepř
  • Česnek
  • Chilli papričku (nemusí být)
  • Vodu dle potřeby

Postup:

Mrkev a dýni si nakrájej na středně velké kostky a šalotku, česnek, zázvor (a případně chilli papričku) nadrobno. Není potřeba velká preciznost, na konci polévku stejně proženeš mixérem. Na másle a středním žáru orestuj šalotku a nech ji zezlátnout. Přidej česnek, zázvor a chilli, lžičku kari, lžičku římského kmínu a chvilku opékej tak, aby ti obsah hrnce provoněl kuchyň. 

Doporučeno
Recept na domácí vaječňák jako od babičky. Pokud chceš luxusní verzi, připrav si jednu speciální surovinu Recept na domácí vaječňák jako od babičky. Pokud chceš luxusní verzi, připrav si jednu speciální surovinu 13. prosince 2024 v 13:00

Přidej mrkev a dýni a nech je opékat společně se základem, než se prohřejí a nabalí na sebe chutě. Celou směs zalej kokosovým mlékem, vodou a pod pokličkou na mírném plameni vař, než bude zelenina měkká (trvá to 15–30 minut). Obsah hrnce nelej do mixéru a proměň směs v jemný krém. Ochutnej a podle potřeby dochuť solí, pepřem nebo jiným kořením ze seznamu. Podávej s čerstvým koriandrem, chilli olejem, sušeným chilli nebo lžící zakysané smetany, podle toho, co máš nejradši.

Dýňová polévka
Zdroj: Unsplash/Monika Grabkowska/volně k užití

Tento recept jsme otestovali od My Cooking Diary a naprosto nás nadchnul. Polévka je skvělá, pochutnáš si jak ty, tak i tvoje návštěvy. Pokud se ti ale nechce na nákup, poradíš si jen s pár základními ingrediencemi.

Připrav si:

  • Dýni hokaido
  • Šalotku
  • Zeleninový vývar
  • Olivový olej
  • Kari, sůl, pepř a sušený zázvor
  • (Rostlinnou) smetanu

Postup:

Začínáš stejně jako s plnou verzí receptu. Na oleji si orestuješ šalotku (můžeš použít i cibulku), zaprášíš kořením a přidáš dýni. Po pár minutách restování to celé zaleješ zeleninovým vývarem a vaříš, než je dýně měkká. Směs hoď do mixéru a rozmixuj. Ochutnej a dochuť podle svých preferencí. Nakonec přidej smetanu na zjemnění. Polévku můžeš ozdobit koriandrem.

Tip: Zeleninový vývar si můžeš koupit již hotový v některých obchodech. Prodává jej například Delmart. Uchovávat si ale můžeš i svůj domácí. Při vaření jednoduše házej veškeré zbytky zeleniny do vody a pomalu na mírném plameni vyvářej. Využiješ tak jednotlivé ingredience na maximum. 
Domů
Sdílet
Diskuse