Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Zlin Design Week.
13. dubna 2023 12:00
Čas čtení 3:02
Sponzorovaný obsah

Zlin Design Week: Podívej se na program festivalu, který by neměl uniknout žádnému milovníkovi designu

Zlin Design Week: Podívej se na program festivalu, který by neměl uniknout žádnému milovníkovi designu
Zdroj: Zlin Design Week
KULTURA ČESKÝ DESIGN DESIGN INTERIÉRU KULTURNÍ AKCE MÓDA
Uložit Uložené

Konference, workshopy i fashion show. To vše a mnohem více čeká návštěvníky letošního Zlin Design Weeku.

Jsi milovník designu? Tak to nesmíš chybět od 3. do 10. května 2023 ve Zlíně, kde proběhne už 9. ročník Zlin Design Weeku. Celý týden bude doslova nabušený inspirací od mladých designérů a profesionálů, kteří na festivalu najdou prostor pro prezentaci i sebevyjádření. Pořadatelé už tradičně přináší do českého prostředí čerstvý vítr a podporují mladý design, který bude za pár let udávat trendy celému oboru. Zároveň dávají příležitost mladým designérům ukázat, co umí, a získat nové kontakty.

V duchu univerzálního designu

Navrhování produktu či služby s ohledem na jejího uživatele a funkčnost není nic nového. I tak je celosvětově téma univerzálního designu akcentováno velmi rozdílně. A právě to pořadatele motivovalo dát tomuto tématu prostor. „Naším záměrem bylo výstavu vnímat jako místo, kde se může setkat oděvní designér, majitel nábytkářské firmy, městský architekt i místní kulturní nadšenec. Každému z nich dokážou vystavené projekty něco předat zamyšlení nad hodnotou designu v našich životech, nad tím, co nám univerzální a inkluzivní přístup přináší. Zároveň pobídne k debatě o možných bariérách, na které všichni běžně narážíme,“ říká ředitelka festivalu Jitka Smolíková. To vše pořadatelé dokazují prostřednictvím bohatého programu, složeného z několika vzájemně provázaných částí.

více o zlin design weeku
Zlin Design Week
Zdroj: Zlin Design Week

Soutěž Best in Design

Mezinárodní soutěž pro designéry do 30 let, kteří chtějí prorazit. Výherci získají nejen finanční odměnu, ale i cenné zkušenosti a zpětnou vazbu od profesionálů. Soutěžit se dá hned ve čtyřech kategoriích: Fashion Design, Communication Design, Product & Industrial Design a nově také Service Design. Slavnostní vyhlášení proběhne v sobotu 6. května 2023. Na výtvory soutěžících z předchozích ročníků se můžeš podívat v galerii.

Zlin Design WeekZlin Design WeekZlin Design WeekZlin Design Week
Zobrazit galerii
(5)

Konference ZDW

Konference přináší know-how a neotřelé perspektivy nejen v oblasti designu, ale i dalších odvětví. Letos se uskuteční v úterý 9. května 2023. S podtitulem „Design, který pomáhá“ se bude soustředit na oblast produktů, služeb, prostoru i marketingu, a to prostřednictvím přednášek, panelových diskusí a workshopů.

V minulých letech se mezi řečníky objevila jména jako Rama Gheerawo, Studio SWINE, Amrita Bhui nebo Ola Mirecka a ani tento rok nebude o významné osobnosti nouze. Jedním z hlavních řečníků je Nima Shahinian. Designér navrhl elektrickou zásuvku, jejíž spirálovitý tvar umožňuje trefit se bez ohledu na způsob zasunutí zástrčky, nejrychlejší gravitační vozidlo na světě a je součástí experimentálního programu NASA pro výzkum prostředí vesmírných stanic a posouvání hranic cestování do vesmíru.  

Zlin Design Week Nima Shahinian
Zdroj: Zlin Design Week

Řečníci z Norska mají na letošní Konferenci ZDW silné zastoupení. Vystoupí kurátoři výstavy Herman Freng Billet a Thea Urdal. Dále Anthony Giannoumis, který je jedním ze světových lídrů v propojování světa byznysu a inkluzivních inovací. Inkluze v designu zajímá i Anne Aagaard, která hledá nové podněty pro design ve veřejném sektoru a má za sebou zkušenosti z vytváření a implementace inkluzivního vizuálního stylu pro město Oslo.

Své znalosti o poskytování otevřených knihovnických služeb přednese metodik a ředitel Městské knihovny v Bratislavě, Tomáš Štefek. O své zkušenosti s přístupným designem se na konferenci dále podělí Raquel Marcos, architektka, umělkyně a členka španělské skupiny Equal Saree, a průmyslová designérka Anna Correia de Barros z Portugalska, která se snaží o propojení inkluzivního designu s tématy stárnutí, chronických onemocnění a zdravotních postižení. 

Výstavy

Festival provází expozice mladých designérů, kolektivů a ateliérů, výstavy profesionálních tvůrců i výherců 14. ročníku soutěže Best in Design. Součástí jsou i speciální instalace ve veřejném prostoru, které vznikají po celém Zlíně ve spolupráci s partnery festivalu a dalšími designéry. 

Zlin Design Week
Zdroj: Zlin Design Week

Workshopy

Nejen pro designéry, ale také pro střední školy i veřejnost. Festivalové workshopy kombinují program, který vzdělává, rozšiřuje obzory a zároveň tě nechá užívat si vlastní kreativitu. Jak zařadit téma inkluze do byznysových procesů, vysvětlí Dr. Anthony Giannoumis. Radek Pavlíček poradí, jak propagovat své aktivity na sociálních sítích přístupnější formou. Ana Correia de Barros a Joana Couto da Silva zaměří pozornost na inkluzivní design ve zdravotnictví.

Fashion show

Módní přehlídka prezentuje tvorbu mladých návrhářů, finalistů a vítězů soutěže Best in Design. Přehlídce předchází ucelený program věnovaný módě, jehož součástí jsou diskuse i workshopy. Fashion show s celodenním doprovodným programem proběhne poslední den festivalu, tedy 10. května 2023.

Zlin Design Week
Zdroj: Zlin Design Week

Pop-up shop

Říše designu, kde je během festivalu k sehnání merch nebo originální kousky od talentovaných designérů a značek. 

Doprovodný program

Party a kulturní doprovodný program jsou neodmyslitelnou součástí každého festivalu. Kombinace různých hudebních žánrů, tanečních performancí a instalací vytváří jedinečnou atmosféru a pozvedá celou akci ještě o úroveň výš.

Zlin Design Week.
Zlin Design Week. Zdroj: Zlin Design Week

Design KANTÝNA

Design KANTÝNA je platforma, kde se sdružují designéři různorodého zaměření ze škol a měst po České republice i Slovensku. Začalo to facebookovou skupinou. Dnes KANTÝNU tvoří i podcasty a offline prostor pro setkávání, networking a diskuse během Zlin Design Weeku. Zkrátka a dobře, zde se vaří to nejlepší pro designéry z Česka i Slovenska.

Domů
Sdílet
Diskuse