Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. února 2023 18:32
Čas čtení 1:38
Vojtěch Vanda

Nejslavnější džíny světa slaví 150. narozeniny. Podívej se do galerie, jak šel čas s Levi's 501

Nejslavnější džíny světa slaví 150. narozeniny. Podívej se do galerie, jak šel čas s Levi's 501
Zdroj: Levi's
MÓDA HISTORIE HISTORIE MÓDNÍCH ZNAČEK MÓDA
Uložit Uložené

Džíny zná každý. Jejich vznik se datuje až do 19. století. Předchůdcem všech „nezničitelných kalhot“ je model 501 od Levi's, který letos slaví 150. narozeniny.

Od roku 1873 až do roku 2023. Kdo by čekal, že jeden konkrétní kus oblečení dokáže vydržet roky turbulentních změn v módních i kulturních trendech a zároveň stále zůstane in. Legendární džíny Levi's 501 však tento limit boří. Letos oslaví své 150. narozeniny, což jen vybízí k tomu, abychom si jejich historii zopakovali.

Pracovní oděv i módní ikona.Reklama na Levi's.Knoflíky na džíny. Hlavně nepoužívat kladivo!Legendární zadní kožená záplata s logem firmy.
Zobrazit galerii
(16)

Oslava vzniku těchto kalhot začala již v lednu a připomíná start ikonického kusu oblečení, jenž se z pouhého patentu na měděné nýty z roku 1873 přetransformoval v každodenní součást outfitů všech genderů.

Jak píše Levi's, vše začalo v 70. letech 19. století. „Jacob Davis vymyslel inovaci pro pracovní oblečení v podobě měděných nýtů na plátěné kalhoty. Staly se okamžitě senzací a Davis oslovil obchodníka Leviho Strausse a nabídl mu spolupráci. Již spolu pak dali dohromady verzi kalhot, tzv. pasových overalů, z denimu a plátna zvaného duck canvas. To vedlo až k patentu v roce 1873, který se časem celosvětově proslaví jako 501 džíny,“ uvádí.

Doporučeno
„Jsem hnusná, nepřijatelná, nemilovatelná?“ Sedm intimních rozhovorů s lidmi, kteří se smiřují s vlastním tělem „Jsem hnusná, nepřijatelná, nemilovatelná?“ Sedm intimních rozhovorů s lidmi, kteří se smiřují s vlastním tělem 6. února 2023 6:00

Výdělky firmy Levi Strauss & Co nicméně nedosahovaly nějakých závratných výšin, spíše naopak. A to až do roku 1918, kdy synovci Leviho Strausse, bratři Sternové, převzali po jeho smrti firmu. Spolu s novým vedoucím výroby Miltonem Grunbaumem se začali soustředit na zvýšení odolnosti materiálu džín. Dílčí modifikace jako poutka na pásek produkt zatraktivnily a do sedmi let začalo oblečení opravdu vydělávat.

Módní kus 20. století

Ve třicátých letech minulého století byly džíny nedílnou pracovní součástí na Západě, tehdejší reklama využívala zejména kovboje jako romantické ztotožnění se s tamní kulturou, a časopis Vogue tehdy dokonce vydal článek, ve kterém 501 doporučoval ženám jako nejlepší oblečení během prázdnin na rančích. V roce 1939 si je dokonce ve filmu Stagecoach oblékla hollywoodská hvězda John Wayne.

Když už se zdálo, že jejich popularita růst nemůže, nastal ještě větší rozmach po druhé světové válce. Po odstranění nedokonalostí se Levi's 501 staly opravdovou součástí každodenní módy. 

Doporučeno
FOTO: Jedny z nejslavnějších šatů princezny Diany se prodaly za 605 tisíc dolarů FOTO: Jedny z nejslavnějších šatů princezny Diany se prodaly za 605 tisíc dolarů 30. ledna 2023 10:18

„Do začátku 60. let 20. století se 501® džíny zabydlely ve všech subkulturách po celé Americe. Najdete je na legendárním Woodstocku mezi drtivou většinou hudebních fanoušků, na aktivistických demonstracích, ať už pro lidská práva, nebo proti válce ve Vietnamu, ale i v Evropě na britských Mods and Rockers. Kromě filmů se dostaly i na přebal alba Boba Dylana,“ uvedla firma.

Pro východní blok byly džíny něčím extra a podpultovým zbožím. Dostaly se do hiphopové kultury, nosil je Steve Jobs i motorkáři či minority v L.A. V roce 1999 byly magazínem Time jmenovány „módním kusem 20. století“. V naší galerii si chod časem můžeš zopakovat. 

Domů
Sdílet
Diskuse