Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
4. dubna 2023 18:22
Čas čtení 0:53
Veronika Dlesková ČTK

České Švýcarsko láká na novou 100 kilometrů dlouhou hřebenovku. Parku má zvýšit návštěvnost po loňském požáru

České Švýcarsko láká na novou 100 kilometrů dlouhou hřebenovku. Parku má zvýšit návštěvnost po loňském požáru
Zdroj: Wiki Commons
ZAJÍMAVOSTI KAM NA VÝLET ÚSTECKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Nová hřebenovka Českým Švýcarskem se otevře 25. dubna. Trasa měří 101 kilometrů a bude součástí hřebenovky od Pradědu k Aši. Do národního parku má nalákat turisty po loňském rozsáhlém požáru, který v oblasti propukl.

Hřebenovka Českým Švýcarskem je projektem Obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko. Chce pomoci nastartovat turistickou sezónu poté, co tam loni v červenci propukl požár. Ten se zapsal do historie jako nejrozsáhlejší lesní požár v Česku. 

Hřebenovka Českým Švýcarskem provede pěší turisty a turistky přes známá i méně známá místa. Povede od obce Petrovice na Ústecku přes skalní města Rájec a Ostrov na nejvyšší stolovou horu v zemi Děčínský Sněžník a dál do Děčína a Růžovým hřebenem do Hřenska. 

„Jedná se o jedinečnou dálkovou pěší trasu určenou všem aktivním turistům, kteří si chtějí užít nejkrásnější místa tím nejzdravějším způsobem. Pěšky,“ uvedl pro ČTK Miroslav Kokta z Obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko. 

Starý park v novém hávu

Požár způsobil národnímu parku komplikace, kvůli kterým společnost očekává propad návštěvnosti. Uzavřené zůstávají některé části parku, některé trasy se dočkaly změn. Správa národního parku od minulého víkendu otevřela Divokou soutěsku a turisté se dostanou i k Pravčické bráně. Uzavřená zůstává Gabrielova stezka a ani Edmundova soutěska letos kvůli poškození nefunguje. 

Doporučeno
Hluboko v lese někdo vytesal desítky strašidelných obličejů. Tajemné místo leží jen hodinu od Prahy Hluboko v lese někdo vytesal desítky strašidelných obličejů. Tajemné místo leží jen hodinu od Prahy 13. dubna 2024 8:00

Obecně prospěšná společnost se s tím ale vyrovnala po svém a turisty na svých webových stránkách láká na jedinečnou podobu přírody po požáru. „Krajina po požáru změnila svou tvář, a máte tak jedinečnou příležitost pozorovat obnovující se lesy. Odkryté skály se již nekrčí za stromy, ale vystupují všude kolem. Krajina Českého Švýcarska je ještě syrovější než bývala,“ uvádí společnost. 

Domů
Sdílet
Diskuse