Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. dubna 2023 v 15:19
Čas čtení 2:06
Vojtěch Vanda

Brutální bitka na fotbale v Budějovicích má pokračování. Do případu už se vložila policie

Brutální bitka na fotbale v Budějovicích má pokračování. Do případu už se vložila policie
Zdroj: ČTK/Pancer Václav
SPORT ČESKO FOTBAL
Uložit Uložené

Vypadá to, že českobudějovické Dynamo otočilo. Nyní již nestojí za zásahem pořadatelské služby při zápasu s Jabloncem proti hostujícím fanouškům, z něhož se video dostalo na internet.

S videem jsme tě seznámili v pondělí, upozornil na něj podcast Za čárou, který jej sdílel na svém profilu na Twitteru. V něm jsou hlavními aktéry členové pořadatelské služby PS Patrol bijící hostujícího fanouška. Ten ležel na zemi a kopal kolem sebe, načež byl odtažen stranou, aby ho vzápětí brutálně napadli pěstmi členové pořadatelské služby.

Více informací získala Budějická drbna. Na incident, jejž hostující jablonecký tým nechtěl blíže komentovat, reagoval mluvčí domácího Dynama Dušan Mendel. „Incident vyvolalo poškození sedačky na stadionu, kterou se následně jeden z fanoušků FK Jablonec podle kamerových záběrů, které má klub k dispozici, pokusil vhodit na hrací plochu. Pořadatelská služba výtržníka vyvedla ze stadionu. Klub vylučuje, že by došlo ze strany pořadatelské služby k pochybení, zásah naopak proběhl adekvátně k chování hostujících fanoušků,“ napsal.

Očekávalo se, že po takové vlně odporu k zásahu, do níž se zapojily i osobnosti mimo fotbal, budou vyvozeny důsledky. Ještě v pondělí večer vydal klub FK Jablonec prohlášení, v němž jasně vyjádřil nesouhlas s chováním pořadatelské služby vůči svému fanouškovi.

Doporučeno
Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda 25. července 2024 v 7:00

„Během utkání došlo k incidentu mezi fanoušky FK Jablonec přítomnými v sektoru pro vlajkonoše hostů a pořadatelskou službou, který vyústil ve fyzické napadení několika našich příznivců. Na provedení nepřiměřeného zásahu byli ještě během utkání přítomnými zástupci klubu upozorněni hlavní pořadatel utkání a technický delegát LFA,“ uvedl mluvčí Martin Bergman.

„Zároveň upozorňujeme na zarážející přístup hlavního pořadatele, který měl k celé situaci velmi chladný postoj a postup pracovníků bezpečnostní agentury schvaloval. Rádi bychom apelovali na všechny kluby, že provinění proti návštěvnímu řádu nesmí nikdy vést k brutálnímu fyzickému napadení fanouška,“ dodal.

Doporučeno
BeReal chce zvýšit limit možných postů. Hlasuj v anketě, co si o tom myslíš BeReal chce zvýšit limit možných postů. Hlasuj v anketě, co si o tom myslíš 25. dubna 2023 v 11:10

Otočka

Případem se začala zabývat i policie, která svůj záměr uvedla v úterý na Twitteru. „Policisté z Českých Budějovic od neděle prověřují incidenty, ke kterým došlo při sportovním utkání s Jabloncem na hřišti Dynama, a to včetně zásahu pracovníků bezpečnostní agentury. Vyhodnocují také všechny dostupné videozáznamy,“ napsala.

Možná i proto nastal zvrat v prohlášení domácího klubu, který v úterý vydal vlastní prohlášení. „SK Dynamo České Budějovice důrazně odsuzuje a distancuje se od agresivního chování několika členů pořadatelské firmy PS Patrol v sektoru hostujících vlajkonošů,“ stálo v úvodu. „Jejich chování bylo v přímém rozporu s hodnotami klubu, jeho pravidly a plněním smlouvy s pořadatelskou službou,“ komentoval situaci Mendel.

Klub uvedl, že v době, kdy Mendel komentoval situaci, mělo Dynamo k dispozici pouze záběry z vlastních kamer, a ne ty, které se objevily na internetu. Proto se prý vyjádřil tak, jak se vyjádřil.

„Nedělní incident se v minulosti nikdy na Střeleckém ostrově nestal, klub se od něj razantně distancuje a na stadion v žádném případě nepatří. SK Dynamo České Budějovice považuje incident za exces a selhání konkrétních jednotlivců, nikoliv systému (...),“ dodal s tím, že se situace začala intenzivně řešit. Osoby, které se agresivního chování dopustily, prý již pro pořadatelskou službu nepracují.

Doporučeno
Móda z metra: Co nosí mladí lidé z Prahy během horkých letních dnů? Móda z metra: Co nosí mladí lidé z Prahy během horkých letních dnů? 21. července 2024 v 8:00

Jablonec momentálně spolupracuje s Ligovou fotbalovou asociací (LFA), která je řídícím orgánem českého fotbalu. Její disciplinární komise by se situací měla zabývat. K minulému ligovému kolu bude zasedat ve čtvrtek. Z komuniké by tak následně mělo být jasné, jestli to bude mít pro Budějovice nějakou dohru mimo fotbal.

Může se ale mluvit o smůle, protože České Budějovice odehrály minulý víkend velmi povedený zápas. Severočechům nedali šanci a vyhráli 5:1.

Domů
Sdílet
Diskuse