Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. května 2023 15:59
Čas čtení 1:26
Vojtěch Vanda

Česko bude mít zástupce v Evropské lize amerického fotbalu. Jeho cestu možná zdokumentuje i Netflix

Česko bude mít zástupce v Evropské lize amerického fotbalu. Jeho cestu možná zdokumentuje i Netflix
Zdroj: se svolením Prague Lions
SPORT AMERICKÝ FOTBAL NETFLIX PRAHA
Uložit Uložené

Zkratka ELF běžnému českému sportovnímu fanouškovi mnoho neřekne. Zasvěcení však vědí, že se jedná o velmi důležitý krok ke profesionalizaci a větší oblíbenosti amerického fotbalu na starém kontinentu. Tato liga bude mít nově i zástupce z Prahy.

Mladá soutěž, která vznikla v roce 2021 a má být evropskou obdobou americké NFL, vstupuje třetím červnem do svého třetího ročníku a zažívá velký boom. Momentálně ji bude hrát hned 17 týmů i s českým zástupcem. Tím budou Prague Lions, jejichž domovským stadionem bude travnatá plocha Viktorie Žižkov. 

„ELF liga má po světě dosah přes půl miliardy domácností, kteří napjatě sledují, který tým bude letošním vítězem. Pro naše hráče je to skvělá příležitost si zahrát na nejvyšší evropské úrovni a ukázat, že na to máme,“ uvedl v tiskové zprávě trenér Prague Lions, Američan Zach Harrod.

Doporučeno
Čech v USA rozjel byznys, se kterým pomáhá lidem dostat se na nejlepší univerzity. Hrál za Spartu, teď úspěšně podniká (Rozhovor) Čech v USA rozjel byznys, se kterým pomáhá lidem dostat se na nejlepší univerzity. Hrál za Spartu, teď úspěšně podniká (Rozhovor) 17. května 2023 6:00

Českému celku jde samozřejmě o to, umístit se co nejvýše v tabulce, tím hlavním úkolem je jednak stabilizovat tým a získat zkušenosti, jednak pozvednout americký fotbal z amatérských vod a udělat z něj u nás profesionální sport. Důkazem, že to jde, má být právě oblíbenost ELF – první rok se evropské profesionální ligy zúčastnilo osm celků (6 německých, jeden polský a jeden španělský), nyní to budou skoro dvě desítky.

Prague Lions vznikli v roce 1991 a v Česku získali, co mohli. Jsou například šestinásobnými vítězi Czech Bowlů a řady dalších soutěží, pročež v září 2022 přišlo rozhodnutí, že je čas se posunout. „Cítili jsme, že potřebujeme novou výzvu, a to ve všech oblastech na hřišti i mimo něj. Máme sestavený talentovaný tým a budeme dělat vše pro to, abychom se dostali do play-off. A v play-off je možné všechno,“ komentoval Harrod vstup do ELF.

Doporučeno
Zkusila jsem cvičit úplně jinak. A vzala si příklad z miminek a vlastního mozku Zkusila jsem cvičit úplně jinak. A vzala si příklad z miminek a vlastního mozku 30. května 2023 6:00

Cesta před kamerami

O tom, jak si pražský tým povede, bude fanoušky informovat i připravovaný dokument, jemuž neuniknou žádné emoce ani události a jenž se každých 14 dní objeví na YouTube. Vzhledem k možné spolupráci s americkým filmovým gigantem Netflix se celá věc točí na certifikované kamery. 

„Vše je stále v jednání. Věříme, že se naši investoři se streamingovou společností finálně
dohodnou a naši první sezonu v ELF uvidí i stamiliony diváků po celém světě prostřednictvím platformy Netflix,“ dodal Harrod.

Poprvé se Lvi před fanoušky objeví 4. června, kdy na domácím hřišti přivítají Leipzig Kings. Co se týká dalších domácích zápasů, na Žižkově se představí 10. června Cologne Centurions, 16. července Berlin Thunder, 29. července Panthers Wroclaw, 19. srpna Fehérvár Enthroners a 3. září Vikings Vienna.

Domů
Sdílet
Diskuse