Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. června 2023 v 15:00
Čas čtení 2:09
Tereza Šnajdrová

Obrazem: Show „s koulema“ i trochu nudné retro. Druhý den Metronome festivalu připomínal čekání na Moderat a Editors

Obrazem: Show „s koulema“ i trochu nudné retro. Druhý den Metronome festivalu připomínal čekání na Moderat a Editors
Zdroj: Refresher/David Marcin
KULTURA FESTIVALY HUDBA KONCERTY METRONOME PRAGUE
Uložit Uložené

Druhý den Metronome festivalu je za námi a přinášíme ti z něj fotoreportáž.

Metronome festival pokračuje a Refresher je u toho! Čtvrteční úmorná vedra vystřídalo zatažené počasí, které je na takový festival ideální, a areál byl kolem sedmé hodiny večerní opět naplněný. Hlavními taháky druhého festivalového dne byly francouzská zpěvačka ZAZ, berlínské techno v podání Moderat a britská indie-rocková kapela Editors. Kdo překvapil a kdo naopak zklamal?

Doporučeno
Fotoreport: „Vždy musím být v kotli.“ Život po třicítce nekončí a tito lidé z Metronome festivalu jsou toho důkazem Fotoreport: „Vždy musím být v kotli.“ Život po třicítce nekončí a tito lidé z Metronome festivalu jsou toho důkazem 23. června 2023 v 13:00

Poklidný rozjezd a „boom“

Do areálu na pražském Výstavišti jsme přišli v odpoledních hodinách a stejně jako ve čtvrtek i tentokrát byly prostory Metronome festivalu víceméně prázdné. Je zřejmé, že se jedná o městský festival a že návštěvnictvo na něj přichází až ve chvíli, kdy skončí v práci či vyřídí všechny povinnosti. To je samozřejmě na úkor kapel, které dostanou brzké sloty.

Metronome festival Metronome festival Metronome festival Metronome festival
Zobrazit galerii
(11)


Své o tom ví irská skupina Somebody's Child, která hrála od 17:00 hodin na jedné z vedlejších stagí. Podpořit ji sice přišlo několik desítek lidí, ale většina jen posedávala před pódiem a kapele dávala uznání potleskem. Somebody's Child jsou přitom za nás jedním z největších objevů tohoto roku. Frontman kapely Cian Godfrey se laxním přístupem návštěvnictva festivalu nenechal odradil, tančil, přehrával, sem tam popadl elektrickou kytaru, a hlavně pyšně ukazoval možnosti svého hlasu, které jsou, jak se zdálo, nekonečné. Slyšeli jsme melancholii, screamo, jeho rockovější tóninu, prostě všechno. Tahle show měla koule a škoda, že na ni nepřišlo více lidí.

Doporučeno
Udělali si festival, ale chodili jim tam lidi: Prague Rocks zklamal přístupem, co Maroon 5 a Gwen Stefani? (Reportáž) Udělali si festival, ale chodili jim tam lidi: Prague Rocks zklamal přístupem, co Maroon 5 a Gwen Stefani? (Reportáž) 22. června 2023 v 15:10

Pak už následoval koncert Jany Kirschner, který ke stagi ČT Fontána přivedl stovky lidí, či pražský hudebník Lazer Viking, který velmi bavil.

Metronome festival Metronome festival Metronome festival Metronome festival
Zobrazit galerii
(5)

Moderat vs. ZAZ

V půl osmé večer pak hlavní stage patřila francouzské zpěvačce ZAZ. Ta měla být pomyslným druhým headlinerem dne, ale pokud máme být upřímní, zítra už nebudeme vědět, že jsme ji vůbec viděli. Kdyby se psal rok 2010, možná nás přítomnost ZAZ na festivale potěší, ale protože žijeme v roce 2023, bylo to trochu retro. Místy nudné retro. Zpěvačka to snad jen vyvažovala tím, že byla milá, snažila se k návštěvnictvu mluvit v češtině, a davem v úvodu svého vystoupení dokonce i sama prošla. To ale nestačí.

Metronome festival Metronome festival Metronome festival Metronome festival
Zobrazit galerii
(6)


Kdo naopak ukázal, že byla chyba dát ho na vedlejší Park stage, bylo berlínské techno trio Moderat. To je tuzemským fanouškům a fanynkám dobře známé a prostor před pódiem, kde Moderat vystupovali, byl brzy plný k prasknutí. Moderat jsou techno mágové, jejich hudba je tak propracovaná, tak melancholická, tak taneční a skladby, v nichž zpívá Sascha Ring, tě rozhodně pohladí po duši. Moderat ZAZ převálcovali, stali se jasným pátečním headlinerem a možná i headlinerem celého festivalu.

Metronome festival Metronome festival Metronome festival Metronome festival
Zobrazit galerii
(4)


S Moderat jsme v prosinci minulého roku vedli rozhovor, ve kterém se můžeš dočíst, co pro ně znamená techno, jaká je jejich nejnovější deska MORE D4TA nebo jak do techno subkultury zapadají drogy.

Doporučeno
Moderat: Drogy byly vždy součástí techna. Chceme, aby naše koncerty byly bezpečným místem pro všechny (Rozhovor) Moderat: Drogy byly vždy součástí techna. Chceme, aby naše koncerty byly bezpečným místem pro všechny (Rozhovor) 20. prosince 2022 v 12:00

Editors nezastavil ani déšť

Těsně po skončení Moderat se pak téměř celý areál přemístil před hlavní stage, kde vystoupila britská indie-rocková kapela Editors. Ta svůj set odpálila hitem Strange Intimacy, na který navázala Heart Attack nebo Bones. Editors si hraní užívali, lidé tančili, skákali a největších ovací se kapele již tradičně dostalo během nejznámějších písní jako Munich nebo Papillon. Návštěvnictvo si tuhle fantastickou show nenechalo překazit ani deštěm, který začal sice plíživě, ale během pár minut se proměnil v pořádnou průtrž mračen.

Metronome festival Metronome festival Metronome festival Metronome festival
Zobrazit galerii
(8)


Po Editors jsme mokří, ale spokojení vyrazili domů. Dnes nás čeká další den nabitý skvělou hudbou a je potřeba se na něj vyspat.

Domů
Sdílet
Diskuse