Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. června 2023 13:30
Čas čtení 3:06
Tereza Šnajdrová

Fotoreport: „Omylem jsem ukradla popel zesnulého.“ Odvážná byla Tove Lo i vy, návštěvnictvo Metronome festivalu

KULTURA FESTIVALY HUDBA KONCERTY METRONOME PRAGUE
Uložit Uložené

Takový byl třetí a zároveň poslední den Metronome festivalu.

V sobotu se na pražském Výstavišti konal třetí a zároveň poslední den Metronome festivalu a Refresher byl u toho. Poslednímu dni vévodili popová zpěvačka Tove Lo, americký rapper J.I.D nebo neuvěřitelní M83, avšak v naší fotoreportáži jsme se rozhodli věnovat hlavně tématu celého festivalu – odvaze. Co nejodvážnějšího udělalo návštěvnictvo Metronome festivalu?

Doporučeno
Obrazem: Show „s koulema“ i trochu nudné retro. Druhý den Metronome festivalu připomínal čekání na Moderat a Editors Obrazem: Show „s koulema“ i trochu nudné retro. Druhý den Metronome festivalu připomínal čekání na Moderat a Editors 24. června 2023 15:00

Odcizila jsem pytlíček s drogami. Ukázalo se, že je to popel zesnulého

Tématem letošního Metronome festivalu byla odvaha. „Zvolili jsme si téma odvaha. Navrhla ho kolegyně Alena, která přišla s tím, že odvaha je něco důležitého, co teď budeme všichni hodně potřebovat. Odvaha je to, v čem se musíme trochu zlepšovat a navzájem posilovat. Dnes je odvaha už jen to mít radost. Odvaha je také měnit věci, odvaha může být malá, velká... každý by měl hledat trochu odvahy,“ řekl ředitel festivalu David Gaydečka. 

Odvaha může pro všechny lidi znamenat něco jiného. Pro někoho je odvaha skočit s padákem, pro jiného je odvážné být sám sebou a pro další je odvaha třeba to, že zvládnou jít na nákup. Co nejodvážnějšího udělalo návštěvnictvo Metronome festivalu? Zeptali jsme se ho na to!

Doporučeno
Fotoreport: „Vždy musím být v kotli.“ Život po třicítce nekončí a tito lidé z Metronome festivalu jsou toho důkazem Fotoreport: „Vždy musím být v kotli.“ Život po třicítce nekončí a tito lidé z Metronome festivalu jsou toho důkazem 23. června 2023 13:00

„Z kina jsem ukradla sáček, o kterém jsem si myslela, že v něm jsou drogy. Ty jsem měla v plánu prodat, abych si přilepšila. Jenže pak jsem zjistila, že to byl popel nebožtíka, tak jsem jeho část vysypala do umyvadla, abych se ho zbavila. Od té doby mi doma začalo strašit, asi půl roku jsem měla spánkové paralýzy, takže jsem ten zbytek popela raději odnesla do kostela a moje karma byla napravena,“ svěřila se nám dívka, která si z pochopitelných důvodů přála nebýt fotografována.

Vzápětí jsme oslovili dvě mladé slečny, které na první pohled vypadaly odvážně. „Zastala jsem se holky, když byla obtěžována v metru,“ řekla jedna z kamarádek. „Já nejsem moc odvážný člověk. Nic odvážného jsem asi nikdy neudělala, hraju na jistotu,“ doplnila ji druhá. Ostatně ani „hraní na jistotu“ není špatně a není důvod se za to stydět.

odvaha
Zdroj: Refresher/David Marcin

Letěl jsem do New Yorku přemluvit bývalého přítele, aby se ke mně vrátil

Odvahu si mnozí pojí také s cestováním či adrenalinovými zážitky. Právě „adrenalinovou“ odvahu projevila jedna z návštěvnic festivalu, která šla na stage nafotit vystupující kapelu. „Potřebovala jsem hodně odvahy na to, abych vylezla na stage nafotit koncert. Říkala jsem si, že vůbec nechápu zpěváky, kteří doopravdy zpívají a hrají před lidmi po celou dobu, a já jsem tam jenom měla vběhnout, cvaknout a utéct. Potřebovala jsem na to hodně odvahy,“ řekla pro Refresher. 

odvaha
Zdroj: Refresher/David Marcin

Mladý pár, který jsme oslovili, měl zážitků spojených s odvahou více. „Jednou jsem letěl přemluvit tehdejšího přítele do New Yorku, na blind, aby se ke mně vrátil zpátky. Neměl jsem zařízené žádné ubytování, prostě jsem se sebral a odletěl a tehdy to vyšlo! Pak to ale nevyšlo,“ svěřil se nám se smíchem mladý muž. „Pak mám jednu spíše takovou hloupost, když jsme opilí s kamarádkou vzali trampolínu, dali jsme ji na křižovatku a tam jsme si skákali,“ dodal.

odvaha
Zdroj: Refresher/David Marcin

Druhý z páru musel projevit odvahu na dovolené na Azorách. Dle jeho slov to sice spíš možná bylo donucení, ale podle nás se jedná o odvahu. „Minulý rok, když jsem byl na Azorách, tak jsem tam vyzkoušel kaňoning. Na konci byl takový skok z větší výšky do říčky a skočil jsem to až napodruhé. Až potom, co skočily všechny dámy. Nevím, jestli to lze nazývat odvahou. Spíš to bylo takové donucení, že jsem se nechtěl nechat zahanbit,“ odpověděl pro Refresher. 

Doporučeno
Udělali si festival, ale chodili jim tam lidi: Prague Rocks zklamal přístupem, co Maroon 5 a Gwen Stefani? (Reportáž) Udělali si festival, ale chodili jim tam lidi: Prague Rocks zklamal přístupem, co Maroon 5 a Gwen Stefani? (Reportáž) 22. června 2023 15:10

V 15 letech musela odejít z domu, protože je queer

Ne všechny příběhy spojené s odvahou jsou pozitivní nebo zábavné. Své o tom ví mladá dívka, která musela odejít z domu jenom proto, že je queer. „V patnácti letech jsem odešla z domu. Bylo to kvůli tomu, že jsem se vyoutovala, že jsem rodině řekla, že jsem homosexuálka. Ale daří se mi! Žiju v Brně, kde mám skvělé kamarádky,“ řekla mladá slečna s tím, že se její život vyvíjí tím správným směrem.

odvaha
Zdroj: Refresher/David Marcin

Odvážná byla i její kamarádka, která měla odvahu měnit věci. „Dala jsem výpověď ve velmi špatné práci. Trvalo to sice 4 roky, ale nakonec jsem se k tomu odhodlala,“ svěřila se pro Refresher.

Odvážní jste nebyli jen vy, ale také Tove Lo a další vystupující

Odvážní ostatně byli také vystupující. Sobotní den ovládla alternativní skupina M83, která má odvahu experimentovat, vytvářet tak magické zvuky a plně se oddávat hudbě jako z jiné dimenze, ale také švédská zpěvačka Tove Lo, která na festival přitáhla hlavně mladší generace. Tove Lo boří hranice, a to nejen svojí hudbou, ale také svým vystupováním. Praha jí zobala z ruky, tančila, zpívala nejznámější hity jako Habits (Stay High) nebo Talking Body a už teď se zcela jistě nemůže dočkat, až zpěvačka znovu přijede. Jak sis festival užil*a ty?

Tove Lo.Low Island.Low Island.Low Island.
Zobrazit galerii
(31)
Domů
Sdílet
Diskuse