Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
26. června 2023 v 14:34
Čas čtení 0:39
Kristýna Dobiášová

Právníci si „vypomohli“ umělou inteligencí a předložili soudu dokumenty s falešnými citacemi. Dostali tučnou pokutu

Právníci si „vypomohli“ umělou inteligencí a předložili soudu dokumenty s falešnými citacemi. Dostali tučnou pokutu
Zdroj: Pexels/Towfiqu barbhuiya/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI MODERNÍ TECHNOLOGIE SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) UMĚLÁ INTELIGENCE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Dva američtí právníci, kteří předložili právní dokumenty s falešnými citacemi vygenerovanými službou ChatGPT, dostali od federálního soudu pokutu 5 tisíc dolarů (zhruba 108 tisíc korun).

Právníci v květnu předložili spis, který se týkal případu zranění u letecké společnosti. Byl však plný citací z neexistujících případů, píše server Fortune.

Doporučeno
Týden jsem se zkoušel stravovat podle jídelníčku, který mi vytvořila AI Týden jsem se zkoušel stravovat podle jídelníčku, který mi vytvořila AI 26. června 2023 v 6:00

Advokáti Steven A. Schwartz a Peter LoDuca se hájili i poté, co protistrana upozornila na to, že jde o podvrh. Nakonec se soudu omluvili. Schwartz na slyšení, které se konalo 8. června, uvedl, že má výčitky svědomí. „Slyšel jsem o této nové stránce, o které jsem se mylně domníval, že je to něco jako super vyhledávač,“ mluvil o ChatuGPT.

Sankce má sloužit jako odstrašující prostředek

Soudce tak právníkům udělil sankci, která má sloužit jako odstrašující prostředek. V rozsudku se uvádí, že „dobří právníci vhodně získávají pomoc od mladších právníků, studentů práv, smluvních právníků, právních encyklopedií a databází, jako jsou Westlaw a LexisNexis“. Umělá inteligence tak má být novým nástrojem, který se k tomuto souboru přidává. Je však nutné kontrolovat správnost.

Doporučeno
Doma mají hromady nepřečtených knih, ale stejně si koupí nové. Pohltilo je tsundoku Doma mají hromady nepřečtených knih, ale stejně si koupí nové. Pohltilo je tsundoku 25. června 2023 v 11:00

Incident tak přichází poté, co ve zprávě společnosti Goldman Sachs zaznělo, že by umělá inteligence mohla automatizovat až 44 procent právní práce.

Domů
Sdílet
Diskuse