Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. září 2023 v 10:18
Čas čtení 0:53
Tereza Šnajdrová

VIDEO: Jen pro silné žaludky. Medvědovi ze zadku viseli několikametroví paraziti

VIDEO: Jen pro silné žaludky. Medvědovi ze zadku viseli několikametroví paraziti
Zdroj: Wikimedia Commons/Cephas/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Jestli miluješ medvědy, tohle virální video raději vynechej.

Fotograf Mark Bouldoukian zachytil na Aljašce medvěda, který se procházel po silnici. Na tom by nebylo nic divného, kdyby hnědému chlupáčovi ze zadku netrčely několik metrů dlouhé „provázky“. Jenže ony to nejsou ledajaké provázky. Jedná se totiž o tasemnice, které v těle medvídka parazitují. 

Doporučeno
Muž na rande ukradl ženě boty za desetitisíce, dal je své přítelkyni. Lidé na TikToku to tak nemohli nechat Muž na rande ukradl ženě boty za desetitisíce, dal je své přítelkyni. Lidé na TikToku to tak nemohli nechat 12. září 2023 v 17:44

„Tasemnice žijící uvnitř medvěda mohou dosáhnout i délky 10 metrů,“ napsal fotograf k videu, ze kterého se zvedá žaludek. 

Podle ředitele organizace The Nature Conservancy Matthewa Millera se nejedná o nic neobvyklého. Aljašští medvědi jsou totiž proslulí svou láskou k lososům, které loví v tamních sladkovodních řekách. Jenže právě v těchto vodách se vyskytují také vajíčka tasemnic, na kterých si pochutnávají korýši. A ty samé korýše papají lososi a teď už asi víš, kam tím míříme.

Červi dokáží v těle medvěda dorůst do neuvěřitelných rozměrů, a když je pak chlupaté zvířátko vyloučí stolicí, začne životní cyklus tasemnice nanovo. 

Trigger warning: Medvědi však nejsou jediná zvířata, která jsou náchylná k červům. Své o tom ví tento muž, který si z konečníku vytáhl 9,7 metru dlouhou tasemnici. Ale neměj jí to za zlé. Paraziti jsou důležitou skupinou živočichů a v ekosystému hrají zásadní roli. Jen se měj na pozoru, až se příště budeš koupat v přírodních vodách...

@markian.b A tapeworm living inside a bear can reach lengths of 30 feet or more. #bears #brownbears #alaska #wildife #tapeworms #bearsofalaska ♬ original sound - Mark Bouldoukian
Domů
Sdílet
Diskuse