Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. října 2023 14:51
Čas čtení 1:27
Ilona Hobzová

VIDEO: Gymnastka Simone Biles přepsala historii. Podívej se, jak zvládla jeden z vůbec nejtěžších prvků

VIDEO: Gymnastka Simone Biles přepsala historii. Podívej se, jak zvládla jeden z vůbec nejtěžších prvků
Zdroj: TASR/AP
SPORT SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Pro šestadvacetiletou gymnastku bylo mistrovství světa první mezinárodní akcí po dvou letech.

Americká gymnastka Simone Biles se stala první ženou, která na mistrovství světa předvedla takzvaný skok Jurčenko. Povedlo se jí to na právě probíhajícím světovém šampionátu v gymnastice, který se koná v Belgii. Prvek nyní v oficiálních pravidlech ponese její jméno.

Snový návrat po dvou letech

Čtyřnásobná olympijská vítězka a čtrnáctinásobná mistryně světa omezila svou soutěžní aktivitu během olympiády v roce 2021, když kvůli psychickým problémům odstoupila ze tří soutěží. Během následujících dvou let se Biles zaměřila právě na své duševní zdraví. K soutěžím se vrátila v září, na mistrovství USA v gymnastice vybojovala zlatou medaili ve víceboji.

Doporučeno
Sport v říjnu: Do akce jde Ledecká, těšit se můžeš na Velkou pardubickou nebo start NHL Sport v říjnu: Do akce jde Ledecká, těšit se můžeš na Velkou pardubickou nebo start NHL 1. října 2023 11:00

Nyní prožívá snový comeback i na světové úrovni. Jako vůbec první žena předvedla na mistrovství světa takzvaný skok Jurčenko. Ten je pojmenovaný po sovětské gymnastce Natalii Jurčenko, která jej poprvé představila na soutěži v Moskvě v roce 1982. Jde o jeden z nejobtížnějších gymnastických prvků, který kvůli dvojitému saltu vyžaduje obrovské množství síly. Pokud gymnasta*gymnastka celou rotaci nedokončí, riskuje, že dopadne na hlavu.

Americká superstar tento těžký skok zvládla už v roce 2021 na závodě US Classic v Indianapolis. Nyní se jí to povedlo na mezinárodní úrovni. Dovednosti ve sportovní gymnastice jsou pojmenovány podle toho, kdo je jako první předvede na velké mezinárodní soutěži. Náročný skok tedy nyní ponese i v oficiálním mezinárodním souboru pravidel název Biles II. Číslovka je za jménem kvůli tomu, že Biles už po sobě jeden prvek na přeskoku pojmenovaný má. Kromě toho se po ní jmenují ještě dvě dovednosti v kategorii prostných a jedna na kladině.

Doporučeno
Neporažený boxer Prichard Colón po hororovém zápase téměř zemřel. Po osmi letech je zázrak, že si zvládne vyčistit zuby Neporažený boxer Prichard Colón po hororovém zápase téměř zemřel. Po osmi letech je zázrak, že si zvládne vyčistit zuby 2. října 2023 11:00

Díky historickému výkonu Simone Biles americký ženský tým zakončil svou kvalifikační subdivizi na prvním místě tabulky a ještě tento týden získá týmové zlato. Pro Biles je nyní hlavním cílem olympiáda v Paříži, která se uskuteční příští rok. Sama gymnastka říká, že ke svým třetím hrám bude přistupovat úplně jinak. Zaměří se prý na to, aby byla připravená jak fyzicky, tak psychicky.

Jak už jsme zmínili, z olympiády v Tokiu Biles předčasně odstoupila, i tak si ale odvezla stříbro za víceboj a bronz za kladinu. Olympiádu v Riu de Janeiru v roce 2016 téměř ovládla. Získala zlato v soutěži družstev, ve víceboji, přeskoku i prostných.

Domů
Sdílet
Diskuse