Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
8. října 2023 8:10
Čas čtení 4:53
Ondřej Jarůšek

Masakr, šok a Vémolovo KO za sedm sekund. Turnaj Oktagon 47 přinesl nezapomenutelné bitvy a tvrdá ukončení

Masakr, šok a Vémolovo KO za sedm sekund. Turnaj Oktagon 47 přinesl nezapomenutelné bitvy a tvrdá ukončení
Zdroj: OKTAGON MMA
SPORT BOJOVÉ SPORTY KARLOS VÉMOLA MMA OKTAGON MMA
Uložit Uložené

Bojová organizace OKTAGON MMA se vrátila do Bratislavy, která se stala dějištěm dalšího velkolepého turnaje. Na akci jsme nemohli chybět ani my.

Turnaj OKTAGON 47 nabídl celkem jedenáct bitev, ve kterých se představili nadějní bojovníci a bojovnice, ale i domácí hvězdy. Vrcholem večera byl titulový zápas, ve kterém Karlos Vémola rekordně ukončil slovenského obra Pavola Langera za sedm sekund. K vidění toho ale bylo mnohem více. Pojď se s námi podívat, jak celý turnaj probíhal.

Doporučeno
Karlos Vémola všechny šokoval. Knokautoval Langera za rekordních sedm sekund a je pořád šampionem Karlos Vémola všechny šokoval. Knokautoval Langera za rekordních sedm sekund a je pořád šampionem 8. října 2023 0:29
oktagon47vémolaoktagon47vémola
Zobrazit galerii
(24)

Tvrdá akce od prvních minut 

Turnaj začal pěkně zostra. V rámci Free Prelims galavečer otevřela bitva Ahmeda Samiho s Adamem Horváthem. Pozici favorita potvrdil Sami, který hned v prvním kole vzal svého soupeře k zemi a začal určovat tempo zápasu. Maďar se sice poprvé dokázal ještě postavit, krátce nato se ale ocitl znovu na zádech. Tam už neponechal Sami nic náhodě a Horvátha ubil. Po necelých čtyřech minutách prvního kola si tak Sami odnesl dominantní výhru na TKO a turnaj odstartoval tím nejlepším možným způsobem.

Doporučeno
Bojovnice Veronika Smolková: Média řeší můj vzhled, v gymu ale makám od rána do večera a chci být šampionka Bojovnice Veronika Smolková: Média řeší můj vzhled, v gymu ale makám od rána do večera a chci být šampionka 3. října 2023 17:30

O druhý zápas se postaraly Veronika Smolková ze Slovenska a Megan Morris z Anglie. A i když šlo teprve o druhý zápas večera, naplňující se aréna při nástupu domácí bojovnice pořádně ožila. První kolo se vyvíjelo jasně ve prospěch Smolkové, která svou soupeřku trefovala v postoji tvrdými údery, a na konci kola byla dokonce jen kousek od toho, aby Angličanku svými granáty ukončila.

Od druhého kola se však začala projevovat síla Angličanky na zemi, která vyvrcholila v poslední pětiminutovce, kdy slovenské bojovnici nasadila submisi, díky které zápas pouhých třináct sekund před koncem rozhodla. Smolková tedy svou premiéru v Oktagonu nezvládla podle svých představ, ale celou kariéru má pořád před sebou a sobotní zápas pro ni bude jistě cennou zkušeností.

oktagon47
Zdroj: OKTAGON MMA

Co nám bojovnice pověděla?

Veroniku jsme po boji krátce vyzpovídali. „Podpora tu byla úžasná. Ještě lepší, než jak jsem o tom snila,“ zhodnotila, jak ji fanoušci a fanynky v hale hnali dopředu. „Sice to nedopadlo tak, jak jsem chtěla, ale atmosféra tu byla jako z toho nejkrásnějšího snu,“ dodala.

Prozradila nám i taktiku, s jakou šla do zápasu. „Taktika byla dodržet postoj a dávat pozor na takedowny, což se nám v prvním kole dařilo a na jeho konci jsem už věřila, že jsem ji ukončila,“ řekla s tím, že věděla, že soupeřka má v oblibě arm-bar, proto se snažila boji na zemi vyhnout. „Člověk může být natrénovaný, ale stačí chvilka nepozornosti a nevyjde to,“ dodává.

Doporučeno
Black Panther: Vyrůstal jsem v drsné čtvrti, pouliční rvačky mě dostaly do vězení. K drastické změně Keitu přinutil sestřin pláč Black Panther: Vyrůstal jsem v drsné čtvrti, pouliční rvačky mě dostaly do vězení. K drastické změně Keitu přinutil sestřin pláč 1. května 2024 11:30

Prohru bere jako důležitou lekci a zapracuje na tom, aby se jí to už nestalo. A do boje se chce vrátit co nejdřív. „Jsem v pořádku a co nejdříve chci vyrazit na kemp,“ říká odhodlaně. Trenérům řekne, že se chce vrátit co nejdříve, takže až přijde nabídka, půjde zpět do boje.

oktagon47
Zdroj: OKTAGON MMA

Outsider zvítězil a máma oslavila comeback

UFC veterán Gustavo Lopez a Beno Adamia změřili síly ve třetím zápase večera. Ačkoliv bývalý titulový vyzývatel Lopez nastupoval do boje jako obrovský favorit, výhru si odnést nedokázal. Gruzínec Adamia prokázal velkou tvrdost i přesnost v postoji, kde Lopezem několikrát viditelně otřásl. Ukončení před limitem jsme se sice nedočkali, ale po třech kolech měli bodoví rozhodčí jasno. Výhru 3:0 na body si od nich odnesl Adamia, který se tak postaral o opravdu velké překvapení.


Druhý ženský zápas večera patřil Lucii Szabové a Alexandře Andersöd. Slovenská bojovnice se do Oktagonu vrátila po dvou letech, během kterých se z ní stala máma, a návrat to byl více než povedený. V postojovém zápase podle speciálních Underground pravidel domácí oblíbenkyně nezaváhala a po třech kolech nemohlo být pochyb o její výhře. Stejně to viděli i bodoví rozhodčí, kteří se shodli na její výhře. A co bude dál? Jak po zápase Szabová prohlásila, teď na sobě chce pracovat ještě víc a v blízké budoucnosti se chce představit v MMA zápase. Budeme se těšit.

oktagon47
Zdroj: OKTAGON MMA

Předzápasová karta vyvrcholila duelem Roberta Pukače s Matoušem Kohoutem. Pro Kohouta se jednalo o debut ve veltrové váze, v této výzvě však uspěl na jedničku. Kohout takřka celý zápas udával tempo, v postoji byl efektivnější a i přes pokusy soupeře o přenesení zápasu na zem se nenechal nijak výrazně ohrozit. Po patnácti minutách si tak připsal zaslouženou výhru na body a ukázal, že nebezpečný dokáže být i ve vyšší váze, než v jaké je zvyklý běžně zápasit.

Doporučeno
Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky 21. dubna 2024 7:47

Hlavní karta odstartovala řežbou Siwiec vs. Gogoladze. Mnozí považovali gruzínského bojovníka za outsidera, ten však všechny pochybovače přesvědčil o tom, že to byla chyba. V průběhu tří kol hrozil Gogoladze v postoji svými nebezpečnými protáhlými údery a doručit se mu podařilo i několik takedownů. Siwiec sice prokázal velkou tvrdost a odhodlání, na výhru to ale nestačilo. Gogoladze tak v sobotu oslavil senzační výhru, po které prokázal respekt svému soupeři, a vítězství věnoval celé Gruzii. V příštím zápase chce kohokoliv z top desítky veltru a probít se až k titulu.

Krvavý obrat zápasu 

Pod jednu z nejšílenějších přestřelek galavečera se podepsali Jamie Cordero a Marek Mazúch. V prvním kole utrpěl slovenský ranař tržnou ránu u levého oka a chvíli se zdálo, že nechybí moc a pod ranami německého soupeře padne k zemi. Děla však Slovák dokázal efektivně vracet a od druhého kola tahal za delší provaz. Své tažení nakonec úspěšně završil ve třetím kole, kdy tvrdými háky poslal Cordera na zem a tam jej nekompromisně dobil.

oktagon47
Zdroj: OKTAGON MMA

Mateusz Legierski a Karol Ryšavý se měli utkat už minulý rok, kvůli dřívějšímu zranění Poláka se však jejich střetu fanoušci a fanynky dočkali až teď. Tři kola nabídla poměrně vyrovnanou a napínavou podívanou, větší převaha však byla patrná na straně Legierského, který po konci patnácti minut automaticky začal slavit výhru. Od bodových rozhodčí si vysloužil jednohlasné vítězství 3:0 na body a i nadále zůstává na půdě organizace Oktagon MMA neporažen.

Na akci nechyběla ani válka těžkotonážníků Adam Palasz vs. Sofiane Boukichou. Mnozí možná čekali tvrdé rány, u kterých bude KO viset neustále ve vzduchu, borci však vsadili spíše na taktický a místy opatrný boj. V MMA totiž o výsledku může rozhodnout jediná rána, což u těžkých vah platí dvojnásob. Bitvu takticky lépe zvládl Palasz, který zvítězil díky dominanci zejména na zemi. Výhrou 3:0 na body se tak vrátil zpět do vítězného sedla a uvidíme, kam až na něm dojede.

Doporučeno
Malá holka, která zbije i velké chlapy. Šampionce Oktagonu lidé nevěří, že je bojovnice, v kleci se z ní ale stává tygřice Malá holka, která zbije i velké chlapy. Šampionce Oktagonu lidé nevěří, že je bojovnice, v kleci se z ní ale stává tygřice 6. října 2023 6:00

Hlavní předzápas patřil Ivanu Buchingerovi a Jakubu Dohnalovi. Přestože brněnský borec v prvním kole držel se slovenskou legendou tempo, v tom druhém tvrdě narazil. Buchinger v druhé rundě připravil pro Dohnala hotový masakr, při kterém „Hezoun“ bojoval o přežití.

Buchinger se sice dopustil i faulu, po kterém musel být boj na chvíli přerušen, ale nic to nezměnilo na faktu, že svého soupeře zcela rozebral a přesnými údery nakonec tvrdě ukončil na TKO. Dohnal navzdory prohře pogratuloval soupeři a vzkázal mu, aby ještě nechodil do důchodu. Buchinger poděkoval za brutální podporu fanoušků a řekl, že si přeje v pérové váze dojít pro opasek, který dříve držel.

oktagon47
Zdroj: OKTAGON MMA

Rekordní knock-out od Vémoly 

Pak už přišel čas na zlatý hřeb večera, a sice souboj o právoplatného krále polotěžké váhy. Kdo ale mrknul, ten to propásl. Hned při první výměně totiž trefil Vémola levým hákem Langera na bradu a slovenský obr šel k zemi. Tam prakticky okamžitě rozhodčí zápas ukončil. Na časomíře uběhlo pouhých sedm sekund. Vémola si připsal první KO ve své kariéře a zároveň vůbec nejrychlejší ukončení v historii Oktagonu.

V rozhovoru po zápase Vémola připomněl chystanou odvetu s Attilou Véghem, která má být příští rok, a zároveň vyzval svého rivala Patrika Kincla na souboj na konci letošního roku. Vémola uznal, že jeho kariéra se pomalu, ale rychle chýlí ke konci, ale ještě předtím, než definitivně pověsí rukavice na hřebík, chce stihnout velké věci. Uvidíme, co pro nás organizátoři přichystají.

vémola
Zdroj: OKTAGON MMA
Domů
Sdílet
Diskuse