Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
19. října 2023 14:59
Čas čtení 0:46
Marek Pros

Lesní chata u Prahy je skvost. Páru vadil rachot tramvají ve městě, teď usíná za šumu stromů

Lesní chata u Prahy je skvost. Páru vadil rachot tramvají ve městě, teď usíná za šumu stromů
Zdroj: Petr Polák, www.petrpolakstudio.cz / propagační materiál
KULTURA
Uložit Uložené

Noblesní pár přišel za architekty v roce 2020. Oba chtěli skromný domek v přírodě, ve kterém si odpočinou od města a každodenního ruchu. „Chceme vyměnit burácení tramvají za šum stromů,“ řekli.

Chata je skoro uprostřed ničeho. Nevede k ní žádná asfaltová cesta, v okolí jsou krásné vysoké jehličnany a v místě vládne pohoda a klid. Zkrátka ráj.

„Podobu chaty jsme volili s ohledem na okolní prostředí a její vertikalitou zdůrazňujeme kontrast mezi stabilitou země a svobodou nebe,“ vysvětlují architekti Lenka Bartoňová a Miroslav Krátký ze studia Archicraft.

Lesní chata u Prahy.
Lesní chata u Prahy. Zdroj: Petr Polák, www.petrpolakstudio.cz / propagační materiál

Sounáležitost s přírodou umocňují i prosklené posuvné dveře, které propojují obytnou část interiéru s okolím a hezky rozšiřují pocit prostoru uvnitř chaty, jež má jinak užitnou plochu 67 metrů čtverečních. Dovnitř pak jde spousta denního světla.

„Chtěli jsme vytvořit prostor, který vyzařuje útulnost a teplo domova. Proto byl v interiéru hojně využit dub, konkrétně na podlahy, stěnu s krbem, jídelní stůl a židle,“ popisují svůj záměr Bartoňová s Krátkým.

Anketa:
Líbí se ti chata v lese u Prahy?
Jo, je moc krásná!
Nevím, nepřijde mi ničím výjimečná.
Nelíbí se mi. 
Jo, je moc krásná!
68 %
Nevím, nepřijde mi ničím výjimečná.
12 %
Nelíbí se mi. 
20 %

Kuchyňskou linku proto dali do obýváku tak, aby působila jako jeho přirozená součást. „I proto jsme nad ni umístili knihovnu vrůstající do stropu a pro části skříněk zvolili sjednocující motiv dubového dřeva se stejnou profilací, jakou má stěna u krbu. Jídelní stůl se přirozeně včlenil mezi kuchyňské skříňky,“ říkají.

Podívej se v galerii, jak vypadá mix současného designu, praktického využití prostoru a respektu k přírodě. My dáváme přestavbě palec nahoru.

Lesní chata u Prahy.Lesní chata u Prahy.Lesní chata u Prahy.Lesní chata u Prahy.
Zobrazit galerii
(8)
Domů
Sdílet
Diskuse