Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. listopadu 2023 14:00
Čas čtení 2:50
Ondřej Mrázek

Spotify Wrapped pro Česko je tady! Koho lidé v roce 2023 poslouchali nejvíc? Jedno jméno tě fakt překvapí

Spotify Wrapped pro Česko je tady! Koho lidé v roce 2023 poslouchali nejvíc? Jedno jméno tě fakt překvapí
Zdroj: Mike Roft/propagační materiál/volně k užití
HUDBA ČESKO HUDBA SPOTIFY
Uložit Uložené

Každoroční oslava hudby aneb nejposlouchanější interpreti a songy na Spotify za rok 2023. Jak vypadají statistiky pro Česko i zbytek světa?

V úterý ses mohl*a dočíst, že Spotify Wrapped 2023 už je doslova za rohem, jenom aby nás o den později slavná streamovací appka příjemně překvapila a vydala svůj každoroční žebříček o něco dříve, než všichni čekali. Ani tenhle rok pak nebyl na různá hudební překvapení chudý, každopádně jak konkrétně dopadly jednotlivé žebříčky v Česku, se teď dozvíš z následujících řádků. Jsi ready?

Doporučeno
Nástupce Ledového království? Do kin míří nová disneyovka, o které jsi nejspíš doteď neslyšel*a Nástupce Ledového království? Do kin míří nová disneyovka, o které jsi nejspíš doteď neslyšel*a 28. listopadu 2023 9:36

V Česku nejvíc jede domácí tvorba

Obliba českých a slovenských umělců a umělkyň mezi uživateli Spotify stále roste, letos si jejich hudbu pustilo o 37 procent více uživatelů než loni. Do první desítky nejstreamovanějších umělců v Česku se pak podařilo dostat pouze dvěma lidem ze zahraničí.

Mezi deseti nejposlouchanějšími alby je pouze jedno zahraniční. Sedm nejstreamovanějších skladeb je z Česka, což je o dvě více než loni.

Nejúspěšnějším se stal bezpochyby rapper Viktor Sheen s novým albem Planeta opic, kterému se podařilo v týden vydání probojovat až na deváté místo v žebříčku Spotify Global Debut Albums. Sheen potvrzuje svou dominantní pozici na domácí hudební scéně a dokazuje, že je nejen králem rapu, ale také pevnou součástí mainstreamu.

Doporučeno
Viktor Sheen vydal nové album! Už jsi ho slyšel*a? Viktor Sheen vydal nové album! Už jsi ho slyšel*a? 13. října 2023 9:45

Svou pozici na vrcholu žebříčku si upevnil také Calin. Jeho společné album se Sheenem nazvané ROADTRIP bylo letos suverénně nejstreamovanějším albem. A v seznamu nejhranějších skladeb roku 2023 se Calin objevil hned pětkrát. Hoši zkrátka jedou bomby.

Úspěch Čechů ve světě a vzestup podcastů

Ačkoliv doma dáváme přednost našim interpretům a interpretkám, ve světě se naopak daří prosazovat českým jménům. Tedy v případě, že zpívají anglicky. Rapper Redzed je letos nejstreamovanějším českým interpretem za hranicemi země a Mikolas Josef má pro změnu na kontě nejstreamovanější exportní skladbu Delilah. Na druhém místě nejstreamovanějších písní českých interpretů v zahraničí je Vesna s eurovizním příspěvkem My Sister’s Crown.

Doporučeno
Výsledky Českého slavíka: Ewa Farna porazila Lucii Bílou, rapovou kategorii ovládl Calin Výsledky Českého slavíka: Ewa Farna porazila Lucii Bílou, rapovou kategorii ovládl Calin 25. listopadu 2023 8:59

Za zmínku stojí rozhodně také vzestup mluveného slova. Stejně jako ve světě i u nás jsou podcasty stále populárnější. Nejvíce času strávili čeští posluchači s Opravdovými zločiny, které mimochodem získaly letos druhé místo v Křišťálové lupě v kategorii Podcast roku. Krimi žánr je ale celkově velmi oblíbený, v žebříčku se ještě objevuje Kriminálka a České podsvětí. Z nováčků se nejvýše probojoval Čestmír Strakatý se stejnojmenným podcastem. Své zastoupení mají v top 10 i zpravodajské relace, na desátém místě skončil Deník N, Český rozhlas obsadil s Vinohradskou 12 šestou pozici.

Ženy vládnou světu

A nakonec něco pro fanoušky Taylor Swift. Ta totiž jasně potvrdila, že jsou to ženy, kdo vládne světu. Stala se absolutně nejstreamovanější interpretkou roku 2023, vystřídala tak loňského vítěze Bada Bunnyho. Ten skončil druhý. Na třetím místě se pak umístil The Weeknd, který si oproti loňskému roku polepšil o jednu příčku a ze stupňů vítězů sesadil Drakea. Dále se ale na poli žen dařilo i zpěvačkám Miley Cyrus a SZA.

Statistiky Spotify Wrapped 2023.Statistiky Spotify Wrapped 2023.Statistiky Spotify Wrapped 2023.Statistiky Spotify Wrapped 2023.
Zobrazit galerii
(5)

Kompletní žebříček najdeš na další stránce

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse