Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
6. prosince 2023 13:36
Čas čtení 1:57
Ondřej Mrázek

GTA není hra, GTA je život. Na jaké skutečné momenty z Floridy odkazuje nový trailer?

GTA není hra, GTA je život. Na jaké skutečné momenty z Floridy odkazuje nový trailer?
Zdroj: Rockstar Games
TECH GTA VI
Uložit Uložené

První trailer na hru Grand Theft Auto VI konečně přistál a internet si rychle všiml, že je plný odkazů na skutečné životní události.

„Víš, proč jsi tady?“ „Asi smůla.“ Tak přesně touto slovní výměnou začíná první trailer na očekávaný herní titul Grand Theft Auto VI s datem vydání až někdy v roce 2025. Podobným dialogem by ale klidně mohl začínat víceméně každý rozhovor s každým občanem Floridy, tedy státu USA, který je bizarními příběhy, jež pravidelně píše, už světově proslulý. Což koneckonců potvrzuje do puntíku samotný trailer. Nevěříš? Tak scrolluj dál, ať se dozvíš, na jaké skutečné události z tohoto prosluněného cípu Ameriky ukázka odkazuje.

Doporučeno
Vše, co víme o GTA VI: Tiktokeři, striptérky, moderní Vice City a zamilovaní hrdinové jako Bonnie a Clyde Vše, co víme o GTA VI: Tiktokeři, striptérky, moderní Vice City a zamilovaní hrdinové jako Bonnie a Clyde 5. prosince 2023 10:00

Když scénář píše život

Hned na úvod je třeba říct, že spojení s Floridou a Miami jsme si nevymysleli my, ale samotní tvůrci. Ačkoliv se hra odehrává ve fiktivním státě Leonidas s hlavním městem Vice City, skutečnými předobrazy jsou ony výše zmíněné celky. No a právě skutečné (a v některých případech i dost virální) události z Floridy byly zjevně inspirací pro spoustu sekvencí a momentů ze hry, které nový trailer vcelku chytře odhaluje. Vezmeme to postupně.

Ačkoliv je prvních 40 vteřin taktéž plných „pure Florida“ momentů, reference se spustí až v momentě, kdy ukázka začne přepínat na záběry z různých televizních vysílání či livestreamů. Nejprve jsme svědky party lodi plné lidí v plavkách s postarším spáleným týpkem v popředí, hned za tím pak následuje tahání aligátora z bazénu. Přesně jako na záběrech z jedné starší televizní reportáže.

Následně vidíme slečnu twerkovat na kapotě auta jedoucího městem, což je opět doloženo skutečnou fotkou něčeho podobného, jenom aby chvíli nato vstoupil do obchodu s občerstvením další aligátor. Všude jinde něco neuvěřitelného, na Floridě asi běžné pondělí.

Joker z Floridy.
Joker z Floridy. Zdroj: Rockstar Games


Krátce nato pak sledujeme policistu nahánět naháče před benzinkou, což je opět virální moment, kterého byl v jednu dobu plný twitter. Střih, takřka komplet nahý týpek v ponožkách, sandálech, slipech a kšiltovce kropí trávník – proč ne. Následují další záběry, tentokrát z bažinatých koutů Floridy, a pak se dostáváme konečně k naší oblíbené paní s kladivy. Ano, i tahle děsivá žena má svůj skutečný předobraz. Stejně jako miamský Joker.


Záběr na potetovaného mladíka v policejní vazbě odkazuje na zatčení jistého Lawrence Sullivana, modela, který svým děsivým vzhledem připomínajícím filmového Jokera kdysi dávno plnil titulní strany novin a televizní reportáže z Floridy. Zatčen byl za údajné mávání nabitou zbraní na ostatní řidiče.

Už teď rekordní

Ukázka má na YouTube v době psaní už přes 100 milionů zhlédnutí a už nyní patří mezi nejpopulárnější herní videa všech dob, což jen podtrhuje, o jak významnou a v podstatě celospolečenskou událost se jedná.

Doporučeno
„Lepší poměr cena/výkon než piko,“ hlásí recenze na novou hru. Věnuje se osudu československých legionářů v Rusku „Lepší poměr cena/výkon než piko,“ hlásí recenze na novou hru. Věnuje se osudu československých legionářů v Rusku 29. listopadu 2023 13:59

V budoucnu nás pak jistě čeká plno dalších trailerů, ukázek ze samotného hraní a další odhalení. Je tedy klidně možné (respektive pravděpodobné), že tímhle reference na život na Floridě zdaleka nekončí, a je otázkou, jestli vůbec hráči i poté, co hru dostanou do rukou, budou schopni najít všechny.

Domů
Sdílet
Diskuse