Teď možná zjistíš, že celý život žiješ ve lži. Jsi na to ready?
Když si chceme dát nějakou typicky českou pochoutku, většinou si objednáme smažák s hranolky, řízek nebo třeba guláš. Jenže jsou tato jídla opravdu česká? Nebo žijeme celý život ve lži? Schválně, jestli správně určíš původ jídel, která považujeme za „naše“.
KVÍZ: Řízek, smažák nebo trdelník. Víš, odkud pocházejí tato „česká“ jídla?
Zdroj:
Pexels/Lukas/volně k užití
110
Ve většině českých rodin nechybí při štědrovečerní večeři a na jídelních lístcích je často veden jako „česká pochoutka“. Je řízek opravu český?
Ano, řízek je původem z Česka.
Ne, řízek vznikl na Slovensku.
Ne. Řízek vynalezli ve Vídni nebo v severní Itálii.
Zdroj:
Wikimedia/Dezidor/volně k použití
210
U smažených pochutin ještě zůstaneme. Odkud je smažený sýr?
Z Německa.
Z Francie.
Z Česka.
Zdroj:
Unsplash/Emmy Smith/volně k použití
310
Řízek i smažák se často konzumují s hranolky. Ze které země pochází?
Z Belgie.
Z Nizozemska.
Ze Spojených států amerických.
Zdroj:
Vojtěch Vanda/REFRESHER
410
A co takový všemi Čechy a Češkami milovaný bramborák?
Bramborák? Ten je ze Slovenska.
Ten je z Česka, to je jasné.
Bramborák je z Německa.
Zdroj:
Pixabay/Rita E
510
Pojďme ty slané dobroty vystřídat za sladké. Víš, ve které zemi vznikly plněné ovocné knedlíky?
V Polsku.
V Německu.
V Česku.
Zdroj:
REFRESHER/Vojtěch Vanda
610
V Praze ho koupíš na každém rohu a nechybí ani na jarmarcích po celém Česku. Jakého původu je trdelník?
Maďarského původu.
Rumunského původu.
Českého původu.
Zdroj:
Wiki Commons/volně k užití
710
Stačilo, zpět ke slaným baštám. Odkud je guláš?
Z Maďarska.
Z Česka.
Ze Slovenska.
Zdroj:
Wikimedia Commons/Nillerdk/volně k použití
810
A co jeho kyselejší brácha, segedín?
Ten je taky z Maďarska.
Ten je z Německa, tam cpou zelí do všeho.
To je samozřejmě český výmysl.
Zdroj:
Ilustračná foto: TASR/Erika Ďurčová
910
Tak co, ještě můžeš? Tohle určitě dáš! Odkud jsou halušky?
Z Česka.
Ze Slovinska.
Ze Slovenska.
Zdroj:
Wikimedia Commons/Pavel Ševela/volně k použití
1010
Kvíz završíme pokrmem, kterému se říká „vepřo knedlo zelo“. Tipneš správně, ve které zemi vznikl?
V Německu.
A dost! V Česku.
V Polsku.