Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. prosince 2023 v 6:10
Čas čtení 1:31
Radka Klučárová

Známe nejlepší evropský alkohol. Cizincům chutná i tuzemák, skončil v první stovce

GASTRO
Uložit Uložené

Žebříčku nekompromisně dominuje whisky.

Populární gastroportál Taste Atlas sestavil žebříček nejoblíbenějších evropských lihovin. Na prvních třech místech se umístily skotské whisky. Mezi nejlepšími lihovinami je také tradiční slovenská Spišská borovička nebo český tuzemák.

Portál sestavil žebříček podle hodnocení 2 345 lidí. Jeho cílem je propagovat gastronomii, vzbudit hrdost místních obyvatel a zvědavost turistů.

Podívej se na první tři místa, úplně na konci se dozvíš, jak dopadl český tuzemák!

3. Highland Scotch

Whisky.
Whisky. Zdroj: Propagační materiál

Vysočina je rozlohou největším regionem určeným k výrobě skotské whisky. Vzhledem ke své rozloze a rozmanité geografii se skotská whisky Highland může výrazně lišit svým charakterem. Jednosladové whisky ze severu bývají plné, bohaté a sladké, zatímco whisky z východu a jihu jsou lehčí a ovocnější. Styly ze západu jsou obvykle silnější, rašelinové a kouřové. Mezi nejvýznamnější výrobce patří Dalmore, Glenmorangie, Aberfeldy, Glen Garioch, Clynelish, Pulteney a Oban.

2. Speyside Scotch

Whisky.
Whisky. Zdroj: Propagační materiál

Speyside je často nazýváno centrem whisky a je jednou z pěti oficiálních oblastí skotské whisky. Whisky, které se v této oblasti vyrábějí, jsou méně rašelinové než jiné styly, ale jejich charakter se může lišit od květinového a ovocného až po bohatý a kořeněný. Většina palíren v oblasti se zaměřila na lehčí a sladší styly, jež vykazují klasické chutě vanilky, jablek, medu, dubu a suchého ovoce.


1. Islay Scotch

Whisky.
Whisky. Zdroj: Propagační materiál

Islay je skotský ostrov a jedna z oficiálně uznaných oblastí skotské whisky. Na ostrově je devět fungujících palíren a většina z nich vyrábí silnou, robustní, kouřovou a rašelinovou skotskou whisky, ale jsou zde i ovocné a jemné příklady.

 

Jižní palírny většinou spoléhají na rašelinu a jejich whisky bývá plná slanosti, zatímco ty na severu se většinou zaměřují na o něco jemnější a lehčí styly. Bez ohledu na některé rozdíly si whisky z Islay pochvalují jako odrůdu s nejsilnější chutí.

A jak dopadl tuzemák?

Tradiční český nápoj byl podle webu vynalezen v 19. století jako náhražka původního karibského rumu. Obvykle se destiluje z brambor nebo cukrové řepy, čímž vzniká základ, který se následně obohacuje rumovou esencí. Nápoj byl původně klasifikován jako rum a nesl název tuzemský rum, ale protože se nedestiluje z cukrové třtiny, evropské předpisy jeho původní název a klasifikaci zakázaly. Tuzemák se stále vyrábí stejným způsobem a je základním nápojem v celé zemi.

Lze si ho vychutnat čistý nebo v koktejlech, ale používá se také při přípravě dezertů, zejména tradičního českého vánočního cukroví. Skončil na 58. místě.

2. místo: Tuzemák.
2. místo: Tuzemák. Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Pastorius/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse