Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
5. ledna 2024 8:04
Čas čtení 1:46
Monika Růžičková

Nejlepší jídla z hovězího v Evropě: Bodovala i milovaná česká klasika, jak v hodnocení turistů dopadla?

Nejlepší jídla z hovězího v Evropě: Bodovala i milovaná česká klasika, jak v hodnocení turistů dopadla?
Zdroj: Flickr/Farrukh/volně k užití
GASTRO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

V Evropě je hovězí maso velmi oblíbené a používá se v tradičních pokrmech mnoha evropských zemí. Každá má své vlastní lahůdky s hovězím masem, ale jaké jsou nejlepší?

Gastronomický server Taste Atlas se zaměřil na nejlepší evropské hovězí maso a pokrmy, v nichž hraje hovězí prim. Uživatelé a uživatelky vybrali hned 50 nejlepších, v žebříčku se umístilo i Česko. A to dost vysoko.

Takto vypadá top 7 nejlepších evropských hovězích pokrmů:

7. místo:

Putuje do Česka zásluhou svíčkové. To, že se v tomto žebříčku svíčková objevila, asi nikoho nepřekvapí. Tato lahodná česká specialita, známá svým jemným hovězím masem a krémovou omáčkou, si získala srdce gurmánů po celém kontinentu. Svíčková je často podávána s knedlíky a se smetanou, což vytváří perfektní kombinaci chutí a textur. Je to pokrm, který spojuje tradiční recepturu s moderním lahodným zážitkem pro chuťové buňky.

Doporučeno
Dva české podniky bodovaly v žebříčku legendárních restaurací a ikonických jídel. Výhra putuje k sousedům Dva české podniky bodovaly v žebříčku legendárních restaurací a ikonických jídel. Výhra putuje k sousedům 22. prosince 2023 14:00
svíčková
Zdroj: Dezidor / Wikimedia Commons/volně k užití

6. místo

Entrecôte z Francie je část masa ležící mezi krkem a nízkým roštěncem. Tento kus masa je větší než klasický „ribeye“ vysoký roštěnec a je prorostlejší a tučnější s nápaditým mramorováním. Má výraznou chuť a je charakterizován tukovým žilkováním, což z něj činí bohatý a šťavnatý kousek masa. Často se griluje nebo připravuje na pánvi a podává se s různými omáčkami nebo přílohami.
 

Entrecôte.
Entrecôte. Zdroj: flickr / Gourmandise

5. místo

Specialita z Rakouska a Bavorska Zwiebelrostbraten se obvykle připravuje z hovězího masa (svíčkové), cibule, mouky, oleje, másla, papriky, dijonské hořčice, smetany, hovězího vývaru, soli a pepře.
 

Zwiebelrostbraten.
Zwiebelrostbraten. Zdroj: Wikimeadia/Zwiebelrostbraten mit Kässpätzle/volně k užití

4. místo

Toskánský grilovaný hovězí steak Bistecca alla Fiorentina pochází z italské Florencie. Připravuje se výhradně z hovězího masa chianinského skotu, které je pro svou křehkost obzvláště ceněné. Přestože se Bistecca alla Fiorentina často označuje jako T-bone steak, má mnohem blíže k porterhousu –⁠ protože se krájí blíže ke středu, je svíčková mnohem větší než u běžného T-bone.

Doporučeno
ŽEBŘÍČEK: Známe nejlepší červená vína v Evropě, jedno má i Česko ŽEBŘÍČEK: Známe nejlepší červená vína v Evropě, jedno má i Česko 29. prosince 2023 8:06
Bistecca alla Fiorentina.
Bistecca alla Fiorentina. Zdroj: Flickr / McPig

3. místo

Espetada je tradiční portugalské jídlo a specialita ostrova Madeira. Skládá se z velkých kusů hovězího masa marinovaných v soli a česneku a poté napíchnutých na špejli s bobkovým listem. Špejle se položí na žhavé uhlí, dokud není maso řádně propečené. Podává se s přílohou, jako jsou saláty, brambory nebo rýže. Espetada je oblíbená při grilovacích událostech a oslavách.
 

Espetada.
Espetada. Zdroj: Flickr / LexnGer

2. místo

Francouzský pokrm steak au poivre se skládá z hovězího steaku obaleného v černém pepři a smaženého na pánvi. Podává se s bohatou omáčkou z vývaru, smetany, brandy a koření. Tato chuťově bohatá kombinace pepře a krémové omáčky dává pokrmu výraznou a lahodnou chuť. Je oblíbený pro svou elegantnost a výrazné chuťové zážitky.
 

Steak au poivre.
Steak au poivre. Zdroj: Wikimeadia/Steak Au Poivre/volně k užití

1. místo

Luxusní hovězí pokrm châteaubriand, který u turistů a turistek vyhrál, patří francouzské kuchyni. Navzdory všeobecnému přesvědčení slovo châteaubriand neoznačuje pouze kus hovězího masa, ale způsob grilování nebo pečení silného kusu hovězí svíčkové. Steak původně připravil šéfkuchař jménem Montmireil v roce 1822 pro francouzského spisovatele, diplomata a státníka Françoise Reného de Chateaubrianda.

Doporučeno
Tohle je šest nejoblíbenějších evropských snídaní. Z Česka bodovaly dva překvapivé produkty Tohle je šest nejoblíbenějších evropských snídaní. Z Česka bodovaly dva překvapivé produkty 1. ledna 2024 12:09

Při podávání ve Francii se k châteaubriandu vždy podává omáčka – nejčastěji tradiční omáčka z červeného vína nebo omáčka Béarnaise.

Châteaubriand.
Châteaubriand. Zdroj: Flick.com/ Farrukh
Domů
Sdílet
Diskuse