Česko se v konkurenci sladkostí z celého světa rozhodně neztratilo.
Gastronomický server Taste Atlas vytvořil další sladký žebříček. Tentokrát zabrousil do světa sladkostí a na základě uživatelských hodnocení vybral 100 nejlepších sušenek/keksů na světě.
A Česko se v něm umístilo hned dvakrát. Na krásném 14. místě skončily Štramberské uši. Jde o cukrářský výrobek z perníkového těsta ve tvaru kornoutu, který se tradičně peče v moravském městě Štramberku a okolí. Obchodní značku Štramberské uši může od roku 2000 nést pouze produkt vyrobený na území města Štramberk.
To však není jediná česká sladká pochoutka, která bodovala. Na 20. příčce se umístil perník. „V Česku se sušenky objevily v roce 1335, užívaly se především jako dezert nebo zahušťovadlo do slaných omáček. Dnes jsou tyto křupavé a voňavé sušenky ceněny pro svou uměleckou hodnotu a bohaté zdobení z nich činí jedinečné jedlé umělecké dílo,“ píše Taste Atlas.
A které sladké kousky se umístily nejvýše?
7. místo
Americké čokoládové cookies se obvykle podávají se sklenicí mléka nebo šálkem horkého čaje či kávy, mají vyváženou slanou a sladkou chuť a jsou plněné malými roztékajícími se čokoládovými kousky.
6. místo
Marranitos jsou mexické sušenky, které mají tvar prasátek a jsou ochucené zázvorem. Připravují se z mouky, skořice, zázvoru, nového koření, kypřicího prášku, jedlé sody, másla, soli, cukru, melasy, podmáslí a vajec.
5. místo
Melomakarona je řecký dezert. V překladu melomakarona znamená těsto namáčené v medu. Cukroví, které má tvar vajíčka, se původně nazývalo makaronia a bylo servírováno při pohřebních hostinách. V současné době se v Řecku připravuje především na Vánoce.