Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
23. ledna 2024 12:15
Čas čtení 1:48
refresher team

Toto je top 6 zeleninových pokrmů v Evropě. Česko má v žebříčku dvě jídla

Toto je top 6 zeleninových pokrmů v Evropě. Česko má v žebříčku dvě jídla
Zdroj: Wallpaper Flare/volně k užití
GASTRO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

Místo masového žebříčku pro tebe teď máme tipy zeleninové.

Češi a Češky milují maso, to je fakt. Nedávno Taste Atlas zveřejnil žebříček, podle kterého je český pokrm nejlepším jídlem z masa ve střední Evropě. Bodujeme i na světové úrovni. Vegetariánství je však stále oblíbenější a mnoho lidí vyhledává i pokrmy spíše s obsahem zeleniny. I na ně Taste Atlas myslí a na základě uživatelských hodnocení vybral 100 nejlepších zeleninových pokrmů v Evropě

Doporučeno
Nejlepší sušenky na světě: Česko bodovalo díky dvěma dobrotám Nejlepší sušenky na světě: Česko bodovalo díky dvěma dobrotám 20. ledna 2024 8:01

I zde Česko bodovalo, a to zásluhou dvou pokrmů. Nejvýš se umístila 39. fazolová polévka. „Tento rustikální pokrm je jednou z nejrozšířenějších polévek v zemi a najdete ho na jídelních lístcích mnoha tradičních restaurací. Podává se vždy teplá a vychutnává se hlavně jako vydatný předkrm,“ píše magazín.

Fazolová polévka.
Fazolová polévka. Zdroj: Freepik/na voľné použitie

Bodovaly ještě 47. karbanátky. Ty zbožňujeme především jako masový pokrm. Jak ale Taste Atlas upozornil, stále oblíbenější je i jiná varianta. Jejich základem může být prakticky cokoli – od zeleniny přes rybu až po sýr.

A které pokrmy a země se umístily nejvýš?

6. místo

Yemista (gemista) je řecký pokrm, který se tradičně skládá ze zeleniny, jako jsou rajčata a zelené papriky, které jsou plněné rýží a vnitřními částmi zeleniny. Plněná zelenina se poté peče v troubě. Název pokrmu znamená v řečtině plněný a je to typické letní jídlo.

papriky, Yemista
Zdroj: Flickr/Alph/volně k užití

5. místo

Parmigiana di melanzane se vyskytuje v celé jižní Itálii a jedná se o druh zapečeného zeleninového nákypu, který se tradičně připravuje ze smažených nebo grilovaných plátků lilku přelitých rajčatovou omáčkou s bazalkovou příchutí a posypaných jedním nebo více sýry, jako jsou mozzarella, pecorino Siciliano, scamorza a caciocavallo Silano.

Parmigiana
Zdroj: Flickr/Mike/volně k užití

4. místo

Croûte aux morilles je tradiční pokrm z francouzského regionu Franche-Comté. Skládá se z kousku opečeného chleba se smrži ve smetanové omáčce. Někdy se pokrm podává v obalu z listového těsta. Croûte aux morilles se konzumuje nejlépe v dubnu nebo květnu, protože v tomto ročním období je v lesích Franche-Comté největší výskyt hub.

Houbová polévka.
Houbová polévka. Zdroj: Wiki Commons/Arnaud 25/volně k užití

3. místo

Gigandes plaki je řecká klasika. Skládá se z velkých bílých fazolí, které se vaří a poté pečou v aromatické rajčatové omáčce, která se obvykle dochucuje různými bylinkami, jako je oregano, petržel a máta. K přípravě pokrmu se používají fazole fasolia gigantes, což je pravá řecká odrůda fazolí, která se vyznačuje svou velikostí. Odtud pramení také název pokrmu.

Gigantes plaki, fazole
Zdroj: Wiki Commons/Hevesli/volně k užití

2. místo

Parmigiana alla napoletana je verze lilku parmigiana, která je nejoblíbenější mimo Itálii. Tato variace pochází z Kampánie a připravuje se z lilků, olivového oleje, cibule, bazalky, rajčat, sýru mozzarella nebo fior di latte a strouhaného sýru Parmigiano-Reggiano.

Parmigiana alla napoletana
Zdroj: Wiki Commons/Schellenberg/volně k užití

1. místo

Fritto misto je jedním z těch pokrmů, které se v jednotlivých oblastech Itálie velmi liší. Na italském pobřeží vždy obsahuje korýše a měkkýše, obvykle krevety a chobotnice, a často také paranzu, což je souhrnný název pro velmi malé celé ryby, jako jsou čerstvé ančovičky, sardinky, malé makrely nebo parmice.

fritto misto
Zdroj: Flickr/Leslie/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse